115 godina Hrvatskog školskog muzeja

Svečana proslava 115. rođendana Hrvatskog školskog muzeja održat će se večeras u prostorijama muzeja.

O povijesti Hrvatskog školskog muzeja govorit će ravnateljica, gospođa Branka Manin, prof., a posjetiteljima će se obratit i gospodin dr. sc. Vanja Stamenković koji će na taj način zatvoriti izložbu 'Bertuchovo slikovno carstvo – Otkrij tajne dječje enciklopedije'.

Listajući danas dječju slikovnu enciklopediju stvaranu na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, spoznajemo da je svijet u kojem živimo konstantan, a ujedno i tako promjenjiv. Među ljudima je uvijek postojala želja i potreba za traganjem, istraživanjem, otkrivanjem bližega i daljega okruženja. Prisutna je i potreba za znanjem, širenjem znanja, te pedagoška osviještenost. Prilagođivanje i približavanje stečenoga znanja, svijeta odraslih, djeci osnovna je ideja tvorca dječje slikovne enciklopedije Bilderbuch für Kinder - Slikovnica za djecu Friedricha Justina Bertucha.

Za svoj 115. rođendan Muzej predstavio je građu koja mu je darovana u prvoj godini njegova postojanja. Te davne 1901. godine Muzej je primio vrijednu donaciju Niže pučke učione iz Rakovca iz ruku učitelja i upravitelja škole Andrije Filkovića. 115 godina čuvanih, gotovo cjelovitih, sedam svezaka Bertuchove slikovne enciklopedije za djecu, izdane u Beču u izdavačkoj kući A. Pichlers Witwe & Sohn u prvom desetljeću 19. stoljeća. Muzej jedini u Hrvatskoj čuva tu građu u spomenutom obujmu i obliku, a i jedina je ustanova u Hrvatskoj koja sakuplja, čuva i izlaže građu vezanu za povijest školstva, ustanova koja čuva priče naših škola, učenika i učitelja.

Tijekom ove svečane proslave predstavit će se i novi vizualni identitet Muzeja te Muzej Vučedolske kulture.

Više o muzeju i proslavi ovog vrijedne obljetnice za Dobro jutro, Hrvatska  govorila je Branka Manin, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja: