Na aukciji revolver kojim je Verlaine pokušao ubiti Rimbauda

Najpoznatiji revolver u francuskoj književnosti, onaj kojim je pjesnik Paul Verlaine pokušao ubiti svog ljubavnika Arthura Rimbauda, prodaje se na dražbi aukcijske kuće Christie's.

Verlaine je revolver sa šest metaka od 7 milimetara kupio u Bruxellesu 10. lipnja 1873., odlučan da okonča svoju dvogodišnju vezu s tinejdžerskom ljubavi.Dvadesetdevetogodišnji pjesnik napustio je ženu i dijete da bi bio s Rimbaudom koji će kasnije postati simbolom mladenačkog bunta. No, Verlaine se poželio vratiti obitelji nakon boravka u Londonu gdje su dvojica pjesnika uživala u opijumu i pelinu, epizoda koja je Rimbauda nadahnula za pjesmu 'Sezona u paklu'.

Pobjegao je u glavni belgijski grad gdje je za njim ubrzo stigao Rimbaud. Jednoga dana, u hotelskoj sobi, nakon što su se posvađali, plakali i pili, suicidalni Verlaine posegnuo je za pištoljem. Ovako ću ti pokazati kako otići, zagalamio je prije nego što je dvaput zapucao u Rimbauda. Jedan metak ga je pogodio u ruku, a drugi je završio u zidu.

Rimbaud svejedno nije prihvatio 'ne' kao odgovor. Ranjen ležeći u bolnici, i dalje je molio autora 'Saturnovih pjesama' da ga ne napušta. Verlaine, koji se cijelog života borio s ovisnošću o drogi i alkoholu, ponovno je izvukao revolver i zaprijetio Rimbaudu na ulici. Tom je prilikom uhićen i kasnije osuđen na dvije godine zatvora i teškog rada gdje je, na Rimbaudovu žalost, prešao na katoličanstvo.

U zatvoru je napisao 32 pjesme koje će kasnije biti objavljene u nekim od njegovih najboljih zborki 'Pjesme bez riječi' i 'Mudrost'. Rimbaud, koji je nadahnuo pobunu mladih protiv kulturnih vrijednosti 60-tih godina 19. stoljeća i rokere poput Jima Morrsioma, vratio se dominantnoj majci i završio je 'Sezonu u paklu'.

Revolver je konfisciran i naposlijetku je završio u rukama privatnog kolekcionara, kažu u Christie'su. U toj aukcijskoj kući očekuju da će postići cijenu od oko 60.000 eura na dražbi 30. studenoga u Parizu.