Japanski paviljon za čaj na Visu

Na otoku Visu niknuo je japanski paviljon za čaj. Izgradili su ga i gradu darovali studenti s Dalekog Istoka, sudionici Anatomije otoka, međunarodnog skupa. Dar je to koji će japansku kulturu približiti svima, a ponajprije - djeci.

Samo nekoliko tjedana trebalo je japanskim studentima arhitekture, elektrotehnike i građevine da slože paviljon. Kuća čaja koja u sebi nema ni jedan jedini čavao. Projektirana je u Japanu, izgrađena od talijanskog drva ispiljenog u Sloveniji, smještena - na Visu.

Paviljon je napravljen od mekog, laganog i jeftinog materijala koji se može brzo sastaviti bez stručne i tehničke pomoći građevinara, ističe projektant. Jedan od vodećih stručnjaka obnove dijelova Japana nakon razornih tsunamija i potresa.

Smješten između škole, vrtića i gradskog parka, paviljon će ponajprije služiti djeci. Za priču, razgovor i druženje. Na prisan, blag i opuštajući japanski način. Za svečano otvorenje paviljona pripremljen, tradicionalni je napitak najmlađim nepcima priuštio i ugodu i iznenađenje. Pjenast je, kažu mali Višani.

Paviljon za čaj je kruna petogodišnjeg rada u sklopu Anatomije otoka. To je prva realizacija jednog od 24 studentska projekta koji predlažu razvitak otoka korištenjem postojećih resursa, uz minimalna ulaganja i očuvanje naslijeđa.