97. rođendan Etnografskog muzeja

Danas se u Etnografskom muzeju u Zagrebu obilježava 97. rođendan muzeja uz predstavljanje knjige 'Narodna umjetnost kao građanska vrijednost' i projekta obnove pročelja zgrade.

Uz prigodni program Etnografski muzej Split, predstavlja knjigu Narodna umjetnost kao građanska vrijednost - uloga likovnog folklora u građanskoj kulturi Dalmacije u prvoj polovici 20. st. autorice, dr. sc. Branke Vojnović Traživuk. O knjizi će govoriti: dr. sc. Tihana Petrović Leš, dr. sc. Silvio Braica i naravno sama autorica.
U knjizi se bavi istraživanjem građanskih interpretacija likovnog folklora u Dalmaciji u prvoj polovici 20. stoljeća koje obuhvaćaju pojave kolekcioniranja etnografskih predmeta, nastanka i djelovanja obrtnih škola, te organiziranja rukotvorskih udruga. U povijesnom pregledu prati se proces afirmacije pojma narodne umjetnost kroz njegovu zastupljenost u gotovo svim kulturnim djelatnostima koje su doprinosile povezivanju građanske i seljačke kulture, odnosno građanstva i seljaštva u modernu nacionalnu zajednicu.

Hrvatski restauratorski zavod (HRZ)
, predstavlja projekt Obnova pročelja zgrade Etnografskog muzeja/Zagreb. Glavna projektantica je Blanda Matica, dipl. ing. arhitekture, pomoćnica ravnatelja za posebne projekte u HRZ-u. Ukratko će se prezentirati sadašnji, izvorni i budući izgled zgrade, detalji iz projekta, modelirani elementi, uz obrazloženje pristupa. Rekonstrukciju žare u 3D formatu prezentirat će Boris Dundović, mag. ing. arhitekture.

Nakon prezentacije djelatnici muzeja pozivaju sve na svečanost obilježavanja 97. rođendana i neformalno druženje uz tortu i šampanjac. U večernjim satima, od 21 do 23, proslavit će uz blues koncert grupe BEHAVE i ples.
Ekipa Dobrog jutra javila se iz stalnog postava muzeja koji će se nakon pola stoljeća početkom sljedeće godine promijeniti. Više o knjizi i muzeju govorile su dr. sc. Branka Vojnović Traživuk, autorica knjige i Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu: