Što su testovi intolerancije na hranu i kako se provode

Hrana može biti lijek, ali i otrov. U posljednje vrijeme sve više ljudi želi provjeriti koje im namirnice škode. Što su testovi intolerancije na hranu i kako se provode, istražila je ekipa Dobrog jutra.

Na testove intolerancije na hranu najčešće se odlučuju osobe koje pate od kroničnih ili autoimunih bolesti poput multiple skleroze i Chronove bolesti. I naravno osobe koje imaju gastrointestinalne tegobe, nekakve kožne problematike, respiratorne, nekakav konstantan umor, problema s tjelesnom težinom… Ljudima s problemom tjelesne težine preporučaju se testovi intolerancije, da se vidi da li se neke određene namirnice u organizmu dobro metaboliziraju i na kraju krajeva resorbiraju,  objašnjava Sanja Jelušić, nutricionistica u Zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Iako mnogima testove intolerancije preporuče liječnici, HZZO ih ne pokriva pa ih pacijenti moraju platiti sami. Cijena je od 800 do 3.500 kuna, ovisno o broju namirnica na koje se testiraju. Broj varira do 44 do 256 namirnica, a bitno je pri testiranju znati što od namirnica osoba učestalo konzumira, jer se u skladu s prehrambenim navikama odabire test kojem će podvrgnuti pacijenta. Testiranje se obavlja imunoenzimatskom metodom, a sastoji se od razgovora s liječnikom i vađenja krvi. Rezultate će pacijent dobiti za nekoliko dana, kao i preporuke o budućoj prehrani. Preciznost samih testova je 98% i certificirani su naravno, što je bitno,  ističe nutricionistica Jelušić. Ako se nekom pokaže neka intolerancija, primjerice na mlijeko i mliječne proizvode životinjskog podrijetla, preporučuje se adekvatna zamjenu, kao što su za ovaj slučaj sojino mlijeko, napitak od badema, napitak od lješnjaka…  Nešto dostupno i na našem tržištu, tako da mogu zadovoljiti, u ovom primjeru, potrebe za kalcijem i za vitaminom D.

U nastavnom zavodu 'Dr. Andrija Štampar' mjere šest stupnjeva intolerancije na hranu, a važno je istaknuti da intolerancija na određenu namirnicu nije trajna. Vremensko suzdržavanje ili period određene vrste namirnica povezano je sa stupnjem intolerancije. Što je viši stupanj intolerancije, da bi došli do nekakvog balansa u organizmu, tj. uravnoteženosti, potrebno je duži vremenski period izbjegavanje te određene namirnice, odnosno proizvoda u kome je ona sazdana,  kaže nutricionistica Jelušić. Intolerancija na hranu zapravo je vrsta odgođene alergijske reakcije.

A pravilna prehrana zasigurno će pozitivno utjecati na kvalitetu vašeg života.