Oni će hrvatski bejzbol učiniti popularnim i uspješnim

Jeste li znali da je bejzbol iz Amerike u Hrvatsku stigao tijekom Prvog svjetskog rata? Najprije se igrao u Splitu, gdje je nakon dugo vremena, tek 1975. osnovan prvi klub 'Nada', a bejzbol klub 'Zagreb' nastao je sedam godina poslije.

Iako je kod nas još uvijek marginalni sport, bejzbol igra sve više djece. Od ove se godine u Hrvatskoj zato igra i Little League, svjetska liga u kojoj sudjeluje 80 zemalja.

Vješti hvatači, precizni bacači, mirni udarači te brzonogi trkači – sve to moraju biti mladi igrači bejzbola, sporta koji se od sredine 1980-ih u Hrvatskoj igra natjecateljski. Među prvim klubovima koji su osnovani na ovim prostorima je upravo BK Zagreb. Klub iz kojeg potječem i u kojem sam sad glavni trener. Osnovan je 1982., a uslijedili su Karlovac – klub Turbina i nakon toga i klub u Varaždinu,  govori Matija Grofelnik, trener bejzbola, BK Zagreb.

Prvoosnovani splitski klub 'Nada' je i danas aktualni hrvatski prvak. Na jedinom zagrebačkom terenu za bejzbol, u Središću, trenira velik broj mladih. Danas mi imamo u našem pogonu preko stotinjak djece u više kategorija. Imamo kategoriju do 10 godina, nakon toga do 12 godina i poslije toga od 12 do 14, pa starije juniore i na kraju priče seniore,  objašnjava trener Grofelnik.

Bejzbol u našoj zemlji tek treba izići iz sjene. Nedostaje mu 'reklame', iako postoji duga tradicija igranja. Igrali smo čak i neke europske kupove i reprezentacija je konstantno na Europskom prvenstvu,  ističe Grofelnik. Za početnike - nije skup sport. U početku je sve što vam treba rukavica, a ostalu opremu osiguravaju klubovi, poneki i te rukavice koje su najskuplji dio opreme, jer su rađene od prave goveđe kože. Osim toga, potrebni su dobra volja i trenirka. Opasnost od ozljeda, kao u svakom sportu postoji, no treneri je nastoje što više smanjiti. Loptice su mekše, a mahanje palicom u blizini drugih je – zabranjeno.

Od ove godine u Hrvatskoj se igra svjetska Little League u kojoj sudjeluje 80 zemalja. Naši mladi igrači uspješno su odradili prvi nastup u poljskom gradu Kutnu. Pobijedili smo dvije utakmice, mogli smo još koju, ali sve u svemu smo zadovoljni s obzirom da je to nekakvo prvo iskustvo, zadovoljan je trener. Ekipe Zagreba i Novog Zagreba dijele teren u Središću. Ponekad čak i zajedno treniramo, iako smo kao selekcije na natjecanjima svaki za sebe i zapravo postoji jedno malo rivalstvo, onakvo kakvo treba biti u sportu, otkriva Ozren Zec, trener bejzbola, BK Novi Zagreb. A bejzbol ne igraju samo dečki. U BK Novi Zagreb ima dosta curica, a trener Zec hvali ih da im jako dobro. Do 12,13 godina nema nikakve razlike, čak su cure u nekim stvarima puno bolje.

Svi uživaju u međusobnom druženju i čestim putovanjima. I zato će ove generacije, vođene zajedništvom, možda jednoga dana hrvatski bejzbol učiniti popularnijim i uspješnijim.