'Naletni semafori' smanjuju prometne nesreće

Takozvane naletne semafore, kojima se crveno svjetlo pali pri prekoračenju dopuštene brzine, mnogi smatraju jednim od najsigurnijih načina prevencije prometnih nesreća. Zbog radara i dodatne opreme njihovo je postavljanje dvostruko skuplje od običnih semafora pa ih je u Hrvatskoj tek 40-ak. Jedan od njih regulira promet u mjestu Gregurovec, na državnoj cesti između Zaboka i Krapinskih Toplica.

Mnogi vozači koji prvi put voze tom cestom neugodno se iznenade kad im se na ravnom i preglednom dijelu ceste uključi crveno svjetlo na semaforu iako cestu kojom voze ne prelaze ni pješaci ni druga vozila.

Crveno se svjetlo pali kada se ne poštuje ograničenje brzine. No, vozači nekad moraju stati i kada voze u skladu s propisima. Vozilo koje vam dolazi u susret može ga aktivirati, ili vozilo koje je iza vas pa vozi malo brže nije usporilo na vrijeme i na ta način vi ste prisiljeni, makar nemate nikakve potrebe i niste napravili nikakav prekršaj, da kočite i zaustavljate se, rekao je Ivan Halapir, umirovljeni instruktor vožnje.

Razlog ovakvog načina kontrole brzine je blizina područne škole Gregurovec. Postavljanje semafora tražili su roditelji učenika. Nakon postavljanja semafora, na ovoj dionici više nije bilo prometnih nesreća. Svi argumenti vozača koji protestiraju zbog semafora time postaju manje vrijedni.

Roditelji i učenici su sigurniji, ali zbog prometne kulture vozača ne mogu biti mirni. Neki vozači ne poštuju čak ni crveno svjetlo na semaforu.

U Krapinsko-zagorskoj županiji još su dva ovakva semafora postavljena na državnoj cesti između Svetog Križa Začretja i Novog Golubovca. Iz Hrvatskih cesta najavljuju da će ih na cestama uskoro biti i više. Recept za vozače protiv nepotrebnog zaustavljanja je - poštovanje ograničenja brzine.