Slatkovodni akvarij Aquatika otvorio vrata

Aquatika - slatkovodni akvarij u Karlovcu u kojem u 25 bazena pliva pet tisuća jedinki od stotinu vrsta riba iz hrvatskih rijeka, otvoren je za posjetitelje.

Akvarij, vrijedan 36,7 milijuna kuna, financirala je s 98 posto Europska unija iz operativnog programa 'Regionalna konkurentnost'.

Uoči otvorenja karlovački gradonačelnik Damir Jelić obišao je akvarij i rekao za Hinu da je riječ o jedinstvenoj ustanovi u Hrvatskoj u kojoj će se predstaviti bogatstvo flore i faune hrvatskih i europskih rijeka i jezera, što nema nitko u regiji. Gradonačelnik Jelić najavio je da će Aquatiku svečano otvoriti predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Aquatika je na obali rijeke Korane, na površini od dvije tisuće četvornih metara, a 25 bazena izgrađenih u tri podzemne etaže od ulaza do izlaza predstavlja tok krške rijeke od izvora do ušća.

Ulaznicu za karlovački akvarij odrasli će plaćati 60 kuna, maloljetne osobe 35 kuna, studenti i umirovljenici po 40 kuna, a obiteljska ulaznica za četveročlanu obitelj - dvoje odraslih i dvoje djece stajat će 120 kuna.

Posjetitelji Aquatike moći će vidjeti pet tisuća jedinki od stotinu vrsta riba, od kojih je 40 endemskih, te će kroz edukacijske programe i radionice dobiti odgovor na mnoga pitanja o ribljem svijetu, poput onog piju li ribe vodu, glasaju li se, mogu li plivati unatrag, koliko prosječno žive, čak i na pitanje kakva je veza između ruža za usne i ribljih ljusaka.