Pauci mogu kontrolirati napetost i krutost svoje mreže

Pauci mogu kontrolirati napetost i krutost mreže da bi optimizirali svoje osjetilne sposobnosti, što im pomaže locirati i identificirati plijen i partnere, otkrili su znanstvenici s Oxforda.

Poput žica na gitari, svilenkasta vlakna emitiraju vibracije različitih frekvencija i informacije vraćaju natrag do pauka.

Pauci koriste vibracije ne samo plijena uhvaćenog u mrežu, što im je važno da bi znali gdje se nalazi i o kome se radi, rekla je autorica studije Beth Mortimer. Vibracije su važne i kod udvaranja. Puno mužjaka će proizvesti specifičan glazbeni obrazac pomoću kojih ženke utvrđuju ne samo da se radi o mužjaku, nego i je li u pitanju prava vrsta i bi li se s njime mogle pariti, dodala je. Pauci pomoću tih informacija procijenjuju i stanje mreže, ističe Mortimer.

U sklopu studije objavljene prošlog mjeseca u suradnji s Universidad Carlos III. iz Madrida, stručnjaci s Oxforda uzeli su mrežu vrtnog pauka križara i u vlakna poslali točno izmjerene signale. Laserom su izmjerili vibracije koje su se širile mrežom, pokazujući kako je pauk mijenjao valne amplitude tako što je štimao napetost i krutost mreže. U stanju su vrlo precizno izmijeniti napetost svojih mreža. To znači da raspolažu mehanizmom za izravnu kontrolu napetosti i krutosti niti, kaže Mortimer. Ti mehanizmi omogućuju im da naštimaju niti kako bi mogli kontrolirati na koji im način senzorske informacije stižu u središte mreže, pojasnila je.

Mortimer planira slične testove provesti i na drugim vrstama pauka.