Film "Osam" pobjednik One Take Film Festivala

Australski film "Osam" Petera Blackburna, psihološka drama o mladoj ženi koja ne izlazi iz kuće, osvojio je Grand Prix ovogodišnjeg One Take Film Festivala koji je, u skladu s festivalskim prirodom i idejom, jedina njegova nagrada.

Pobjednički film igrani je prvijenac Petera Blackburna, priča o svakodnevici žene koja se već dvije godine boji suočiti s vanjskim svijetom, boreći se s opsesivno-kompulzivnim poremećajem.

O nagradi je odlučivao međunarodni žiri, u kojemu su bili Ewa Gorzna, poljskofinska umjetnica koja je pobijedila na prošlogodišnjem izdanju festivala, Marija Perović, crnogorska filmska i televizijska redateljica te Miroslav Sikavica, hrvatski filmski redatelj.

Film australskog umjetnika već je prikazan na nizu festivala u svijetu, a njegov autor kaže kako je snimanje dugometražnog filma u jednom kadru bio poseban izazov za cijelu filmsku ekipu jer se nije smjela dogoditi pogreška niti u jednom segmentu izvedbe.

Direktorica festivala Sanja Šamanović izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem, osobito time što postoji interes i za tako osobitu  filmsku formu. Mi smo specifičan festival i ne očekujemo da ćemo napuniti dvoranu s 500 mjesta, no veseli me što nam filmovi stižu iz cijelog svijeta, jedinstveni smo festival i postoji sve više interesa, rekla je Šamanović Hini uoči dodjele.

Nakon dodjele nagrada u zagrebačkom kinu Europa, kojom je završilo osmo izdanje festivala, prikazan je pobjednički film te film "Prosvjetljenje" Dražena Žarkovića.

Za sam kraj festivala ostavljena je projekcija trećeg filma iz retrospektive Maren Ade, njemačke producentice, scenaristice i redateljice - njezin zadnji film "Toni Erdmann", ovogodišnji njemački kandidat za Oscara na stranom jeziku.

Ovogodišnji festival u protekla je tri dana prikazao više od pedeset kratkometražnih i dugometražnih filmova iz trinaest zemalja, od čega ih je dvadesetak bilo u konkurenciji.

Popratni program festivala obuhvatio je i dvije izložbe "Kretanje u krug" u Gliptoteci HAZU, s radovima devetero suvremenih hrvatskih umjetnika te, u Galeriji Greta, izložba koja je u sklopu programa "One Take in Space" predstavila radove njemačkog konceptualnog autora Floriana Gwinnera.