Najviša svjetska katedrala u opasnosti od urina

Velik broj muškaraca nastavlja urinirati po najvišoj svjetskoj katedrali, onoj u Ulmu u Baden-Wuerttmbergu. Taj neprimjereni čin se nastavlja usprkos uvođenju zabrana, čime u opasnost dolazi sama građevina, upozoravaju gradski službenici.

Problem oko muškaraca kojima se ne da pronaći zahod nego umjesto toga uriniraju po katedrali nije nov, no situacija izmiče kontroli jer kiseline i soli iz urina nagrizaju zidove te crkve.

Šteta koja se time izaziva poništava rad na restauraciji te povijesne zgrade, a nedavni potezi kojima je kazna za uriniranje povećana s 50 na 100 eura nisu se pokazali uspješnima. Iako se uriniranje nastavlja, dosad nije izrečena niti jedna kazna.

Promatram to već godinu i pol, te vidim da je prekrivena urinom i rigotinom, rekao je Michael Hilbert, predsjednik agencije Muensterbau koja je zadužena za očuvanje te 161 metara visoke katedrale. Problem je u tome, smatra Hilbert, što se u blizini crkve održava previše festivala na kojima organizatori ne osiguravaju dovoljan broj zahoda.