Veliko zanimanje za slatkovodni akvarij Aquatika u Karlovcu

Slatkovodni akvarij Aquatiku u Karlovcu, otvoren u subotu, već je posjetilo više od 1500 ljudi, a dugačka kolona pred ulazom govori o interesu za razgledanje 25 akvarijskih bazena s više od stotinu vrsta riba.

Na ulazu u Aquatiku, koja predstavlja cijeli tok krške rijeke, posjetitelji dobiju "akvarijski bonton" s pravilima: Budi tih i osluškuj zvukove iz prirode, ne hrani ribice niti im ubacuj išta u akvarije, ne skači po umjetnim strijenama, ne kucaj po akvarijskim stijenama, uopće ih ne diraj, nema rolanja ili trčanja, ribicama treba mir.

Obilazak počinje silaskom uz edukacijski zid i velike bazene koji predočuju izvorište rijeka, okoliš, biljke, ribe, stijene i tok vode. Spuštanjem niz rampu sadržaj akvarija se mijenja, sve do špiljskih sustava gdje žive mnoge endemske vrste riba u potpuno grugačijem okoilišu.

Dr. Gorann Jakšić, viši stručni suradnik, kaže posjetiteljima da je Hrvatska u Europi najbogatija ihtiofaunom jer u njenim vodama živi oko 150 vrsta riba, od kojih je trećina endemskih, to jest vrsta koje imaju ograničeno područje rasprostranjenosi.

Od 50 endemskih vrsta, 38 pripada rijekama Jadranskog slijeva, a 12 Crnomorskog slijeva. Ovih se dana često govorilo da Aquatika ima 40 vrsta endema, no istina je da ih je od ukupno 50-tak sada oko 25, jer nisu još sve prikupljene i uvodit će se postupno. Neke namjerno nisu uznemiravane zbog ugroženosti," rekao je Hini Jakšić.

Među najugroženije ribe na svijetu spada mala riba s područja Ogulina, zove se slijednica. Nema je nigdje drugdje, a znanstveni dio tima u Aquatici će u posebnoj tamnoj komori za mriještenje pokušati uzgojiti u kontroliranim uvjetima ugroženu vrstu i vratiti je u prirodu.

Dio akvarija je gotovo u mraku jer mnoge rijeke uz Jadran ljeti presuše i tada ribe žive u špilji. A akvariju planiraju i eksperimentalno mriješćenje, što je, napominju, složen postupak.

Akvarijska tehnologija, koja kontrolira temperaturu, strujanje vode, ph vrijednost, ambijent i omogućuje oponašanje prirodnih uvjeta u akvarijima, skrivena je od pogleda publike. Tu su UV stereilizatori, filteri, mehanički i biološki, generatori ozona koji stelriliziraju veliki akvarij, hladnjaci za, primjerice, "neretljansku glavaticu" kojoj treba 14 stupnjeva Celzijevih, a voda u akavrijima nije klorirana.

U prigodi otvorenja ovoga je vikenda građanima stavljeno na raspolaganje 2900 besplatnih ulaznica.