Festival knjige i književnosti 'Pazi, knjiga!'

Danas u Zagrebu počinje Festival knjige i književnosti PAZI, KNJIGA!. Ovogodišnji festival, uz već tradicionalne književne programe (kao što je predstavljanje slikovnica pristiglih na natječaj 'Ovca u kutiji' za najbolju hrvatsku slikovnicu), bavit će se pitanjem multikulturalnosti.

Koliko smo otvoreni jedni prema drugima i kako u vremenu tranzicija naroda i kultura uspostaviti dijalog i na svakodnevnom i na umjetničkom nivou. Na ovu temu organizirana je izložba ilustracija sedamnaest umjetnika iz Hrvatske i svijeta pod nazivom Slikovnica - prozor u svijet te okrugli stol na kojem će prvog dana Festivala u Hrvatskom centru za dječju knjigu (Starčevićev trg 4) govoriti Marijana Hameršak iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, Tea Vidović iz Centra za mirovne studije, Leo Vukelić  predsjednik Hrvatskog centra Assitej, Ebdehaj Navaey i Azra Abadžić Navaey, predsjednik i članica upravnog odbora Hrvatsko-iranskog društva Irandustan, Snježana Božin iz Goethe - Institut Kroatien, Ranka Javor  voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu, Hela Čičko knjižničarka iz Knjižnica Grada Zagreba, Prince Wale Soniyiki predsjednik Društva Afrikanaca Hrvatske te Vesna Dolenec, učiteljica razredne nastave i Ivona Drobnjak, dipl. učiteljica
 
U bogatom programu festivala  namijenjenom i maloj i velikoj publici održat će se niz književnih predstavljanja, susreta s piscima, prevoditeljima, putopiscima i ilustratorima te će biti svečano otvorene dvije samostalne izložbe. Izložba skulptura 'Drvca za (iz)ložiti' multimedijalne umjetnice Nikoline Manojlović-Vračar i izložba grafika 'Otisci' likovnog umjetnika Davora Šunka.
 
Na ovogodišnjem festivalu PAZI, KNJIGA! gostuju: Mingsheng Pi, Iva Valentić, Ebtehaj Navaey, Zoran Pongrašić, Rosie Kugli, Ana Đokić, Davor Šunk, Damir Vujnovac, Nikolina Manojlović - Vračar, Ema Pongrašić, Irena Zelena, Svetlana Patafta, Anke Ludewig, Snježana Božin, Sandra Wachech, Alen Sitarić, Srebrenka Peregrin, Jasenka Butić te studenti Akademije dramskih umjetnosti i Kazališna skupina Tramvaj zvani dramska. Detaljnije o programu i gostima na Facebook stranici Knjiga U Centru.
 

O Festivalu koji traje sve do 16. studenoga za emisiju Dobro jutro, Hrvatska govorila je Ana Đokić, voditeljica Festivala: