'1202.' - povijesni roman zadarskog farmaceuta Frane Herende

1202. godina, križarska opsada Zadra. Taj je, inače zaboravljeni događaj, potpuno okupirao mladoga zadarskog farmaceuta. Toliko da mu je posvetio godine slobodnoga vremena istraživanja, učenja, čitanja povijesnih knjiga. Sve to "složilo se" u povijesni roman koji je ovih dana i objavljen.

Taj je događaj je toliko bitan za Zadar, a slabo se spominje da sam znao da moram napisati, kaže Frane Herenda, autor knjige.

Zadarski povijesni roman opisuje dane koji su prethodili križarskoj opsadi Zadra 1202. godine, neposredno nakon pada grada. Kombinacija je stvarnih povijesnih zapisa iz tog vremena i fikcije.

Tu se događa možda najveća sramota križarskih ratova. Zbog osvajanja tadašnji Papa bacio je prokletstvo na desetke tisuća francuskih vitezova koji su sudjelovali u osvajanju Zadra, objašnjava Herenda.

Roman je intrigantn i pun akcije, spletke zakulisnih igara. U glavnoj ulozi su i Zadar i Zadrani. No, događaj je vrlo zanimljiv ne samo za zadarsku povijest nego i hrvatsku, kaže Valentina Mlađen, profesroca hrvatskog jezika i kjniževnosti.

A veći dio životne radnje mladog autora ipak se odvija u ljekarni. Magistar farmacije po struci i sam kaže ima 3 životne ljubavi: biljke, povijest i pisanje. U njegovom laboratoriju već se kuhaju nove priče.