Zlatne medalje u zlatnim godinama

Zdravko Pekeč primjer je da se i u veteranskim godinama može biti aktivan, čak što više, zlatni sportaš. Vrativši se nedavno sa Svjetskog prvenstva,  Zdravko je sada već peti put proglašen najboljim hrvačem veteranom na cijelom svijetu.


Njegova osobna iskaznica zvučala bi otprilike ovako: Zdravko Pekeč, iz Zagreba, 64 godine, najbolji hrvatski hrvač veteran. I na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u hrvanju u Finskoj, među veteranima hrvačima  iz 37 država svijeta, Zdravko Pekeč proglašen je najboljim. Imao sam tri teške borbe, tri odlična hrvača sam pobijedio tako da sam ponosan na sebe jer sam stvarno zaslužio tu medalju, ističe Zdravko i dodaje da je kvaliteta na natjecanjima je stvarno dobra te se ponosi osvojenim u takvoj konkurenciji. Hrvanjem se bavi gotovo cijeli život. Iza njega su brojna natjecanja, od kojih je čak 18 svjetskih prvenstava, na kojima je osvojio 13 medalja od kojih je pet zlatnih.

Baš kao i kod većine, tako i iza ovog uspješnog muškarca stoji - supruga. Gospođa Nada godinama je njegova bezuvjetna podrška. Jako mi je drago da se on bavi tim sportom, jer vidim koliko uživa u njemu. Sve drugo za njega mislim ne bi bilo to, jer on je zaljubljenik hrvanja, iskreno kaže. Na sva ga natjecanja prati, ali čim počne njegova borba izlazi van. Nikad nisam imala hrabrosti pogledati… Jednom sam pogledala kad mu je pukla arkada i tad sam završila. Odem malo dalje od dvorane i čekam, a po publici znam je li je pobijedio ili izgubio i tek se onda vratim unutra…

Iza zlatnog uspjeha stoje, naravno i svakodnevni naporni treninzi. Trčanje, planinarenje po Sljemenu, teretana, dizanje utega… A onda - natjecanje, stajanje na strunjaču, borba. Trenuci u kojima sav trud lako može pasti u vodu ili postati nagrada. Stoga su i one sekunde uoči borbe izuzetno važne.

Grub na terenu, a kod kuće potpuna suprotnost. I nakon 42 godine braka za Zdravka, Nada kaže: svaka mlada djevojka mogla bi poželjeti takvog supruga. Bilo u odnosu s ljudima ili u sportu… što god činio - čini to s ljubavlju. To je tajna njegova uspjeha. A svoje iskustvo i znanje gospodin Pekeč rado prenosi na neke nove, možda buduće Pekeče.

Vjerujemo da ćemo još mnogo puta  na pobjedničkom tronu slušati našu himnu. I to s velikim ponosom. Jer zlatne medalje u zlatnim godinama uistinu nam svima mogu biti poticajan primjer i velika inspiracija.