Dojenčad treba spavati u roditeljskoj sobi

Dojenčad bi trebala spavati u dječjem krevetiću, ali u roditeljskoj sobi kako bi se izbjegla smrtnost poput sindroma iznenadne dojenačke smrti, preporuka je Američke akademije pedijatara (AAP).

Takvu je prasku potrebno provoditi najmanje prvih šest mjeseci djetetova života, čak do godine dana, navodi udruga liječnika te ističe da se za 50 posto smanjuje opasnost od neočekivane smrti ako dijete spava u sobi s roditeljima.

Izvješće je predstavljeno na godišnjoj konferenciji AAP-a u San Francsicu u Kaliforniji i objavljeno u medicinskom časopisu Pediatrics. Riječ je o prvoj preporuci AAP-a nakon 2011. godine, a svrha je stvoriti sigurnije okružje spavanja za dojenčad.

Oko 3.500 male djece umire svake godine u Sjedinjenim Državama u snu zbog sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS), koji se još naziva i smrt u kolijevci.

Smrtnost dojenčadi smanjila se 90-ih godina nakon nacionalne kampanje za poboljšanje sigurnosti u snu, a zatim je stagnirala.

Izvješće AAP-a preporučuje da se dojenčad polegne na leđa i na tvrdu površinu u kolijevci te da budu pokrivena dobro učvršćenim pokrivačem, a jastučiće i plišane igračke valja izbjegavati jer bi mogli izazvati gušenje i pretjerano zagrijavati dijete.

Dojenčad od mjesec dana do četiri mjeseca starosti najviše je izložena SIDS-u, a nove studije pokazuju da su pokrivači, jastučići i drugi meki predmeti opasni za dijete od četiri mjeseca nadalje.

Studije su također pokazale da spavanje na leđima smanjuje dojenačku smrtnost, pa se ona smanjila za 53 posto između 1992. i 2001.

Nadalje, američki pedijatri ponovno inzistiraju na svojim preporukama o važnosti tjelesnog kontakta između majke i novorođenčeta odmah po rođenju, bez obzira kakav bio način porođaja. S takvim kontaktom dijete je sretnije, tjelesna mu je temperatura stabilnija kao i srčani ritam. U dodiru kože s majkom na dijete se prenose njezine bakterije što je važno za razvoj njegova imunološkog sustava.

Tjelesni kontakt s majkom i dojenje važni su za sprječavanje alergija, ističe AAP. Hranjenje djeteta na prsima također pridonosi smanjenju postotka SIDS-a.