Želite kuhati naveliko? Nemate kuhinju? Rješenje je suradnička kuhinja

Volite kuhati i svoje delicije pokušavate prodavati drugima… Vjerojatno ste se uvjerili da treba napraviti mnogo toga kako bi sve bilo u skladu sa zakonom. I sve to naravno košta. Dobra vijest za male proizvođače je:  suradnička kuhinja. Otvorena je prije 2 mjeseca i za sada postoji samo u Zagrebu.

Josipa Bračanov, ima 26 godina, dolazi iz Šibenika, živi u Zagrebu. Ovdje je završila Ekonomski fakultet, zaposlila se u IT industriji, a zatim je potpuno promijenila struku - okrenula se kulinarstvu. I upravo je ona zaslužna za to što i naša metropola ima tzv. cook hub, ili na hrvatskom 'suradničku kuhinju'. Oduvijek mi je kulinarstvo odnosno kuhanje bio nekakav hobi koji sam sada pretočila i u nešto ozbiljnije. Da mi je netko prije godinu dana rekao da ću se time baviti stvarno mu ne bih vjerovala

Na ideju da otvori suradničku kuhinju došla je iz nužde. Kada je za jedan događaj trebala napraviti poveći broj slastica. Počela sam se raspitivati kako je moguće negdje napraviti slastice ako nisam slastičarka, ako nemam svoju slastičarnicu i došla sam do zaključka da je vrlo teško. Treba puno uvjeta, treba profesionalna kuhinja, HACCP standardi, minimalni tehnički uvjeti i slično… Od tog problema sam došla na ideju pomoći ljudima koji su bili u istoj sitauciji kao i ja. Omogućiti im da to naprave na nekakav povoljniji i jednostavniji način.

Tako se sada svi mali proizvođači u prehrambenoj industriji mogu koristiti ovom kuhinjom. I na taj način plasirati svoje proizvode bez straha od kršenja zakona. Jer, da ne bi bilo 'nismo znali' - naglasimo kako nije dopušteno prodavati hranu koju smo pripremili u svojoj obiteljskoj, dakle neprofesionalnoj kuhinji. Josipa korisnicima, prije svega, želi omogućiti izlazak iz tzv. sive zone. Osigurati im najam profesionalne kuhinje sa svim potrebnim alatom po pristupačnoj cijeni te im tako olakšati ulazak na tržište. Sve što moraju donijeti su namirnice.

U svijetu, u gradovima poput Londona, Singapura, Montreala, San Francisca ima takvih kuhinja pa zašto je ne bi bilo i u Zagrebu? Bila je to Josipi dodatna motivacija da pokrene suradničku kuhinju. No osobe koje se žele njome služiti ipak moraju ispunjavati neke uvjete. Princip je taj da mora biti registrirana ili kao obrt ili kao poduzeće, udruga, zadruga… Mora biti pravna osoba jer fizička osoba kao takva ne može proizvoditi niti prodavati prehrambene proizvode. Potrebno je da ima sanitarnu iskaznicu i tek tada potpisujemo ugovor.

Na izboru su tri vrste paketa. Jedan je za one kojima je to recimo samo hobi – 44 sata mjesečno, srednji paket ima 88 sati, a oni koji se stvarno time žele baviti imaju 176 sati mjesečno na raspolaganju i to mogu kombinirati prema potrebama.  Da ne bi došlo do gužve u kuhinji, postoji i raspored. Istodobno kuhati mogu najviše 4 osobe. Stoga se raspored radi tjedan dana unaprijed. Josipa planira ovaj koncept širiti i na druge gradove, a možda i okolne zemlje, a kako imam sama profesionalnu kuhinju i volim kuhati došla sam do zaključka da jednostavno i sama mogu proizvoditi, pa će se uskoro i prvi proizvod moje kuhinje naći na tržištu.

Sve će vrijeme suradnička kuhinja u zagrebačkim Gajnicama biti na raspolaganju. I Josipa, voljna pomoćni savjetima kako kulinarske delicije ponuditi drugima u skladu s propisima.