70 godina tehničke kulture u Hrvatskoj

Hrvatska zajednica tehničke kulture obilježava 70 godina organiziranog rada iz područja tehničke kulture u Republici Hrvatskoj. Danas je to više od 200 predstavnika županijskih i gradskih zajednica tehničke kulture te nacionalnih saveza koji objedinjuju različite grane tehničke kulture.

Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) jedna je od najstarijih organizacija u Europi koja djeluje na promicanju i razvitku tehničke kulture, a osobito uključuje mlade u svijet tehnike i inovacija. HZTK krovna je nacionalna udruga tehničke kulture u Hrvatskoj. Uz Tehnički muzej Nikola Tesla, okuplja 16 nacionalnih saveza tehničke kulture, 19 županijskih, 34 gradske i jednu općinsku zajednicu tehničke kulture. Osnovana u lipnju 1946. HZTK bila je i ostala mjesto stvaranja novih, drugačijih, inovativnih ideja. Od tada do danas kroz projekte koje su organizirali prošli su deseci tisuća djece i mladih, ali i oni u trećoj životnoj dobi.

Zajednica stalno radi na promicanju, ne samo tehničke kulture i tehničkog odgoja nego i na popularizaciji znanosti i inovatorstva. HZTK ima važnu ulogu u afirmaciji tehničkih zanimanja među mladima što rezultirala i njihovim usmjeravanjem u tehničke škole i na tehničke fakultete. I danas organizira razne programe izvanškolskog i izvannastavnog obrazovanja djece i mladih kao i niz popularnih događanja – Natjecanje mladih tehničara, Ljetne škole tehničkih aktivnosti, Robokup, Festival tehničke kulture, Modelarsku ligu… HZTK je partner nastavnicima i profesorima pri dodatnoj edukaciji i stručnom usavršavanju

Ove godine vodstvo HZTK preuzeo je Ivan Vlainić, nastavnik elektrotehničke grupe predmeta i jedan od najpredanijih mentora Zajednice. U sustav tehničke kulture uključio se već kao učenik 4. razreda osnovne škole u Samoboru, što ga je i potaknulo da postane jedan od onih koji će drugima prenositi znanje, prvo kao nastavnik u samoborskoj Srednjoj strukovnoj školi, a onda i kao mentor u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska su, upravo, Ivan Vlainić te Feliks Škiljan iz OŠ Milana Langa iz Bregana, predsjednik Društva pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor uz učenike Luku Petrovića, Josipa Oroza, Lovru Stipanovića, Franca Kroga, Svena Cepaka, Danijela Tankovića i Martina Sokolovića predstavili rad i značaj Hrvatske zajednice tehničke kulture: