Broje se dani do 'Porina' u HNK Osijek

Osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) postavlja operu 'Porin' Vatroslava Lisinskog u režiji Ozrena Prohića, koja će premijerno biti izvedena 4. studenoga.

Viteška opera 'Porin' u 5. činova, druga je opera Vatroslava Lisinskog, a zadnji puta izvedena je prije 42 godine. HNK u Osijeku, nakon velikih uspješnica poput mjuzikla 'Moje pjesme, moji snovi' krenuo je i u realizaciju ovog velikog projekta. 

Redatelj Prohić podsjetio je da je opera 'Porin' praizvedena 1897., dodavši da će nova osječka verzija sigurno pobuditi zanimanje publike. Čini mi se da ćemo u jednom kraćenju zadržati kompletnu dramaturšku sliku te sve specifične kvalitete Lisinskog kao autora i Dimitrija Demetera kao libretista, a s druge strane jednom vrstom rekontekstualizacije, baviti se svojom suvremenošću,  rekao je Prohić. Dodao je kako će se u pripremi predstave pokušati iznova otkriti što su to dramaturške i glazbene kvalitete ove opere.

Osječka ekipa HTV-a provjerila je u razgovoru sa solistima Ivanom Medić, Berislavom Puškarićem i redateljem Ozrenom Prohićem kako teku pripreme za prvu veliku premijeru ove sezone: