Prvi Hrvat koji je svladao Pacific Crest Trail

Nikola Horvat prvi je Hrvat koji je svladao fascinantnu američku rutu Pacific Crest Trail. Riječ je o pješačkom, planinarskom putu u SAD-u koji se proteže od granice s Meksikom kod San Diega, duž Kalifornije preko Oregona pa sve do države Washington i granice s Kanadom. Ucrtan je 1968. godine, a smatra se da je završen tek 1993. Najčešće se kreće oko 25. travnja, a put traje između 140 i 180 dana. Godišnje se na to odluči oko 500 do 1000 ljudi, no sve ih je više otkako je snimljen film Wild s Reese Witherspoon.

Pješačenje u ekstremno teškim uvjetima: od velikih hladnoća do tropskih vrućina. Tako bi se ukratko mogla opisati američka avantura 37-godišnjeg teologa Nikole Horvata dugačka nevjerojatnih 4300 kilometara. Na put se uputio u travnju ove godine, a svaki je dan hodao i do 12 sati.

Bilo je trenutaka kad sam bio u životnoj opasnosti. Jednom sam se našao u roju tisuća pčela, puma je bila ozbiljna situacija. Najozbiljnija je bila situacija kad sam po oluji hodao potpuno mokar. Puhao je vjetar 70 do 80 kilometara na sat. Nisam imao osjećaj kako da se zagrijem, priča Nikola.

Srećom, prošlo je bez većih posljedica jer je naišao na tzv. 'trail anđele' - osobe koje su velika potpora svima onima koji se odvaže na ovaj zahtjevni i često nemilosrdan put prepun raznih kušnja.

Nikola je pješačio ukupno 162 dana i prošao 1000 jezera, 24 nacionalne šume, 7 nacionalnih parkova i tri države. Mnogi su odustali - ali ne i on. Zahvaljujući snazi vjere znao je kako će sve biti mnogo lakše.

Susreti sa životinjama kao što su čegrtuše gotovo da su bili uobičajeni. Siktanje njeno, čegrtanje, sam doživio u sjevernoj Kaliforniji. Zamro sam od straha. Bila je 70 centimetara od mene, prisjeća se sa nelagodom. Sreo sam medvjede u Kaliforniji. Jako blizu je bio pa me gledao odozgora, dodaje.
Noć kad je susreo pumu posebno mu se urezala u sjećanje. Kako sam je obasjao oči su joj se zasvjetlile, dva velika okrugla oka. Znao sam samo da ne smijem okrenuti leđa. Nakon 20 sekundi puma je otišla, prepričava dramatičan susret sa divljom zvijeri Nikola.

Kad je došao do granice s Kanadom, gdje ova ruta završava, trebalo je neko vrijeme da shvati kako je sve gotovo. Kada smo došli do kraja to je bilo ekstatično. Ušao sam s urlikom na taj zadnji dio. Ostali su pljeskali. Nisam ni bio svjestan da je završilo još neko vrijeme, ističe.

Kako vrijeme odmiče, Nikola sve više razmišlja o novoj pustolovini. Želja mu je sa sinom proći znamenitu španjolsku rutu Camino de Santiago. A dok se ne otisne prema posljednjem počivalištu svetog Jakova, na svom blogu redovito piše o svemu što mu se događalo na putovanju na kojem je pobijedio - samoga sebe.