U svijetu mode uz pomoć barbika

Zagrepčanka Morana Krklec  modna je dizjanerica, koja ima i vlastiti showroom. Želja joj je raditi u inozemstvu, a do tada svoje kreacije predstavlja na domaćim revijama i sajmovima.

U svijet mode Morana Krklec prvi je put zakoračila, kao i mnoge dizajnerice, još kao djevojčica izrađujući odjeću za barbike. Omiljene lutkice pomažu joj i danas. Kada radim neki skroz novi model onda imam barbiku na kojoj volim isprobati model. Da ne režem dva metra materijala pa sve ode u smeće, volim isprobati na lutkici... tako da još uvijek oblačim barbike..., smije se Morana. Tražaći ih u vikendici, naišla je na jednu još obučenu u neke moje kvazi kreacije, koje sam radila kada sam imala 5 godina...

Od početka profesionalnog rada mlada dizajnerica imala je jasno određen stil. Ono s čim se ja najviše volim baviti je forma i oblik. Rijetko kad će kod mene biti neki uzorak na tkanini. Dosada sam gotovo uvijek radila u crnoj boji. U zadnjoj kolekciji sam se prebacila na bijelu i bila mi je dosta interesantna. Ne samo jer je kolekcija bila ljetna, nego i forma, igra sjena, drapiranje, baš je bilo intersantno raditi.  Morana voli ispitivati ulazak tkanine u prostor i razmišlja o tome kako će se komad odjeće koji dizajnira mijenjati u pokretu. Modele najprije osmišljava na krojačkoj lutki.

Cijene odjeće s potpisom Mo design u rasponu su od 500 do 1500 kuna. Kada je riječ o materijalu, Morana pomno bira kojim će se koristiti.  Volim koristiti prirodne materijale, jer je meni osobno bitno da je materijal prirodan pa onda gledam tako i za druge. Ponekad koristim nekakve sintetičke materijale. Sintetika danas je dosta kvalitetno napravljenia pa nije to više ona škripava plastika od nekada. Kaže kako su njezine klijentice žene svih dobi i zanimanja, no nešto im je zajedničko. Stil im je onako malo avangardan, dakle netko tko je spreman ne imati totalnu klasiku na sebi, nego ipak da voli nešto pomaknuto. 

Moranina odjeća prodaje se u nekoliko hrvatskih koncept-trgovina, a nakon šest godina u modnom poslu uspjela je otvoriti i vlastiti showroom u središtu Zagreba. Dizajnirala ga je u suradnji s arhitektom Draganom Žuvelom. Voljela bi se okušati i na stranom tržištu, a za početak razmišlja o predstavljanju na sajmovima u inozemstvu.

Morana Krklec oduvijek je znala da će biti dizajnerica i nikad nije ozbiljnije posumnjala u svoj izbor.