U dvorcu Jakovlje umjetnici našli svoj atelje

Gdje provesti lijep jesenski dan, a uz to naučiti nešto o hrvatskoj baštini,  sudjelovati u umjetničkoj radionici i nadisati se  svježega zraka? Sve to možete, potpuno besplatno, u dvorcu Jakovlje nadomak Zagreba.

U dvorcu Jakovlje u istoimenom mjestu u Zagrebačkoj županiji, samo četrdesetak kilometara udaljenom od Zagreba, bilo je aktivno, živo i puno emocija. Naime, u dvorac su ušli nekadašnji đaci, koji su ovdje od 1956. do 1973. išli u osnovnu školu. Izložbu 'Škola u dvorcu', koja govori o tome vremenu, priredili su članovi Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Udruge likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske koji su današnji vlasnici i korisnici dvorca. Ovdje se od 1973. nalaze njihovi umjetnički ateljei. Danas ovdje funkcionira nekoliko umjetnika. Reći ću ih šest: Zvonimir Gračan, Jadranka Fatur, Željko Zima, Daniel Kovač, Denis Krašković, Relja Rajković, Lidija Stanislav i od nedavno i ja, govori kipar Alen Novoselec, voditelj projekta Jakovlje. A kolega mu Denis Krašković dodaje: Mjesto ne vrvi samo ljudima nego i nekakvim životinjicama. Imamo tu okolo fazane, vjeverice, kune na tavanu, imamo i puno miševa, pa se s njima borimo. I tako, nije nam nikad ovdje dosadno. Djeluje mjesto kao tiho, zapravo je vrlo dinamično.

U dvorcu je svoj atelje imao i prerano preminuli Ratko Petrić, kipar i zaljubljenik u Jakovlje koji je u ratnim devedesetima kao umjetnički otpor agresiji na Hrvatsku okupio domaće i strane umjetnike u Likovnu koloniju Jakovlje. Njezin trajni rezultat  je Park skulptura oko dvorca. Park i dvorac zaštićena su kulturna dobra. Prvi vlasnik dvorca bila je obitelj Oršić. Oni pedesetih godina 18. stoljeća grade baroknu kuriju koja će kroz nekoliko faza dogradnje ostati središnji i najvredniji dio dvorca. Riječ je o zrelo baroknom konceptu koji se sastoji od središnje dominantne dvorane, dvoje bočne, u amfiladnom nizu, stubišta. Riječ je o tipičnoj dispoziciji koju nalazimo u baroknim dvorcima Hrvatskog Zagorja, objašnjava Viki Jakaša Borić, viša stručna savjetnica – konzervatorica Ministarstva kulture.

Za potrebe velikog gospodarskog posjeda kuriji se dograđuju sjeverno i južno krilo, a u zadnjoj fazi u 19. stoljeću prigrađuje se altana. Bez obzira na potpunu dotrajalost pred ovim dvorcem je dobra budućnost. Idejni projekt za faksimilnu obnovu sjevernoga krila koje je stradalo u požaru već je gotov, a vlasnici se nadaju sredstvima Europskih fondova kako bi dvorac obnovili u cijelosti. Milijun eura je neki iznos kojim bi se obnovio, ali i program. To znači da za 200.000 eura trebamo imati vlastiti sredstvima,  ističe Novoselec. Dakako, u tome im je potrebna suradnja s  lokalnim vlastima, prije svega Zagrebačkom županijom. Naime, dvorac ima golem kulturno - turistički potencijal. Njegov šarm i ljepota proizlaze iz te raznolikosti, jer su ga razni periodi formirali. S time da je umjetnička prisutnost važna, tako mi vidimo njegovu budućnost,  dodaje Jakaša Borić.

Subotom od 10 do 15 sati možete zaviriti u odaje dvorca. Upoznati se s umjetnicima, razgledati izložbu i sudjelovati u novoj umjetničkoj akciji, Vrt kao prostor kreativnosti. Ulaz je slobodan.