Akvarije treba znati dizajnirati

Petra Bašić, akvaristica, svjetska prvakinja u biotopu oduvijek je voljela vodu, biljke i životinje u njoj, taj čitav prirodni okoliš koji se povezuje s elementom voda. I onda je počela ljubav za ribolovom, promatranjem morskih i drugih staništa i prvi izbor je bila akvaristika.

Šest je godina u čudesnom svijetu riba i vodenog bilja. Kratko vrijeme za sve uspjehe koje je nanizala. A dovoljno je spomenuti samo da je dvostruka svjetska prvakinja u biotopu-disciplini u kojoj akvaristi imitiraju prirodna staništa riba u svojim akvarijima. Petrine kreacije oduševile su suce na dva svjetska prvenstva u dalekoj Rusiji. Svo to iskustvo danas joj dobro dođe jer se zadnjih dvije godine uhvatila u koštac s najvećim izazovom do sad. A to je uređenje velikog akvarija u Karlovcu, koji je nedavno otvoren. Ljudi kada gledaju izvana teško mogu shvatiti u što se u biti osobe koje rade ovako velike akvarije upuštaju. Vrlo je teško zato što treba detaljno kopirati svaki komadić prirode, zato jer ovaj akvarij predstavlja hrvatske vode i hrvatske autentične rijeke.

Prvi dio kompleksa zauzima tok krške rijeke od izvora do ušća, u drugom dijelu su endemske vrste od kojih neke većinu vremena provode u podvodnim špiljama. Tu je i akvarij kroz koji se prolaziti tunelom te akvarij na tri kaskade povezan slapovima. Sve je to trebalo urediti autentičnim biljem. Trebalo je i zaroniti na neka mjesta. Bio je to dugotrajan i mukotrpan posao za Petru i njene suradnike. Bilo je tu dosta posla trebalo je uklopiti neka akvaristička pravila, i nije bilo lako, trebalo je posložiti rasvjetu, filtraciju za ribe i sve to kako bi mogle živjeti u ovakvom kompleksu. Ovo je stvarno veliko i ovi akvariji koji izgledaju naoko mali oni su veliki i trebalo je puno rada, usklađenosti s drugim ljudima, izvođačima radova. Bilo je teško nabaviti  materijal, biljke su domaće, morale su biti izronjene iz naših rijeka, ribe su uhvaćene u našim vodama, i sve će se morati uklopiti u ove akvarije koje vidimo tu.

Akvaristika u Hrvatskoj se razvija, dostupna su nova znanja, novi materijali, a svakodnevno raste i broj novih zaljubljenika u čudesni svijet riba. A dok je tu Petra sa svojim idejama, znanjem i entuzijazmom- budućnost može biti jedino svijetla.