Škola kuhanja: Čokoladna glazura

Okus čokolade mnogima je prva asocijacija kad su slastice u pitanju. Izrada savršene čokoladne glazure predstavlja pravi izazov. Često se odabire pogrešna vrsta i kvaliteta čokolade za ovu svrhu ili se ona tijekom pripreme izlaže visokoj temperaturi, izravno na štednjaku.

Kuharica amaterka i diplomirana novinarka Ana iz Zagreba razveselila je ljubitelje slastica i otkrila tajne uspješne izrade sjajne i neodoljive čokoladne glazure, baš svaki put.

ČOKOLADNA GLAZURA

SASTOJCI
 
Čokolada od kakao mase i kakao maslaca - 500 g
Slatko vrhnje visokog udjela masnoće - 800 g
Crni biskvit za torte
Pekmez 

POSTUPAK PRIPREME:
Za glazure uvijek koristiti najbolje čokolade s od kakao mase i kakao maslaca. Zagrijati vrhnje, preliti preko čokolade u posebnoj zdjeli. Pričekati dok se čokolada ne temperira, pa umiješati glazuru. Čokoladu nikad ne grijati izravno na štednjaku. Prethodno pripremljene biskvite postaviti na rešetkastu podlogu, položenu na zdjelu, i preliti čokoladu ravnomjerno po površini. Čokolada se treba razlijevati po stranicama biskvitne torte. Slastičarskom  paletom izravnati čokoladu po površini i ostaviti da se stvrdne. Ukrasiti tortu ostatkom čokolade crtajući točke, crte, razne oblike I natpise ili druge dekoracije po želji, uz pomoć vrećice za ukrašavanje.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.