Škola kuhanja: Brancin u soli

Zanimljiv način pripreme brancina u oklopu od soli danas je pokazao kuhar amater Siniša iz Rovinja, u svakodnevnom životu mesar i strastveni ronilac na dah.

Na početku, Siniša je pokazao tehniku bojenja soli, a odmah potom, kako od nje napraviti oklop oko ribe. U nastavku, Siniša je otkrio tehiku čišćenja ribe kroz minimalan rez, te kako spriječiti da sol kroz otvore uđe u ribu i presoli je tijekom pečenja. Recept je završio otkrivanjem načina otvaranja oklopa, dojmljivog dijela koji će zadiviti ukućane ili goste. Osim atraktivnosti serviranja, ovaj način pripreme osigurava dodatnu sočnost i odličan okus brancina ili neke druge bijele ribe pripremljene na ovakav način.

BRANCIN U SOLI

SASTOJCI 
Za 2 osobe:

brancin - 1 kom (300 - 400 g)
krupna morska sol - 0,5 kg
sitna morska sol - 0,5 kg
bjelanjak - 2 kom
sipino crnilo - ½ čajne žlice 

POSTUPAK PRIPREME: 
Brancina očistiti kroz što manji rez na utrobi, pri čemu ne skidati krljušti, ne otvarati glavu i ne vaditi škrge. Ribu osušiti papirom. U posudu staviti sol, sipino crnilo i lagano istučeni bjelanjak, te korištenjem jednokratnih kuharskih rukavica dobro izmješati sve sastojke. Na pekač staviti papir za pečenje, te na njemu formirati 1 cm debelu podlogu od smjese soli, crnila i bjelanjka, malo veću od veličine brancina. Položiti brancina na podlogu, a otvoreni dio, utrobu, zaštititi aluminijskom folijom. S preostalom smjesom soli i bjelanjaka prekriti brancina i dobro zagladiti - napraviti zatvoreni oklop oko ribe. U prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C, peći ribu oko 40 minuta. Izvaditi iz pećnice, pustiti da malo odstoji. Žlicom razbiti oklop od soli i pažljivo ukloniti komade. Smjesa soli i bjelanjka bit će tvrda i hrskava. Rezultat bi trebala biti sočna riba, a koža I krljušti trebali bi ostati zalijepljeni na soli.  


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.