Škola kuhanja: Vinski čobanac

Kuharica amaterka Antonija Kraljičković iz Zagreba u ovoj je epizodi spojila svoje dvije velike strasti, kuhanje i vinarstvo, u pripremi vinskog čobanca od tri vrste mesa. Prva tehnika otkriva razloge odvojene pripreme mekših i tvrđih mesa. Tako je svinjetinu i teletinu na početku pripreme odvojila od nešto tvrđeg mesa junetine.

U nastavku je Antonija isakla važnost korištenja kvalitetnog vina u pripremi hrane, onog koje bismo odabrali i za piće. Na kraju je ova vinarka hobistica savjetovala koje vino iz njezinog podneblja poslužiti uz pikantan i okusima bogat Antonijin čobanac.

VINSKI ČOBANAC 

SASTOJCI 
Za 6 osoba
:
Junetina - 300g
Teletina - 300 g
Svinjetina - 300g
Svinjska mast - 60 g
Luk žuti - 1 kg
Češnjak - 3 režnja
Mljevena paprika (slatka) - 1 jušna žlica
Tucana paprika ljuta - ½ čajne žličice
Koncentrat rajčice - 1 jušna šlica
List lovora
Crno vino - 2 dcl
Sol i papar
Krumpir - 0,5 kg
Ljuti feferon - 1 kom
Povrtni temeljac - 2 l 

POSTUPAK PRIPREME:
U tavici na malo svinjske masti popržiti svinjetinu i teletinu, izrezanu na jednake kocke, sve dok iz mesa ne ispari voda i dok se malo ne zaprži sa svih strana. Doliti temeljac i ostaviti da odmori. U dubljoj posudi, na malo svinjske masti popržiti junetinu dok se ne posuši i malo zaprži, dodati luk narezan na
sitne kockice i pirjati dok ne omekša. Zatim dodati koncentrat rajčice i smjesu  posušiti do karamelizacije. Dodati slatku i ljutu mjevenu papriku i sitno sjeckani češnjak, sve ponovo kratko prepržiti i obilno zaliti vinom. Začiniti listom lovora, dodati povrtni temeljac da prekrije meso i kuhati tridesetak minuta. Dodati feferon, poprženu svinjetinu i teletinu, dodatno podliti temeljcem, dodati malo vina, te kuhati oko sat vremena. Na kraju dodati na kockice narezani krumpir (otprilike 1x1cm). Dovršiti kuhanjem još otprilike 20 minuta.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.