Škola kuhanja: Čips od povrća s umakom od vrhnja i kopra

U Školi kuhanja danas je tema omiljena grickalica, čips. Domaći čips od povrća s ukusnim umakom od vrhnja i kopra, pripremila je Ana, poduzetnica iz Zagreba.

Na početku Ana je pokazala kako povrće, bijeli i ljubičasti krumpir i celer, narezati na tanke ploške te kako se uranjanjem u hladnu vodu može spriječiti promjena boje povrća. Ana je ovdje upotrijebila znanje stečeno u školi kuhanja, za prženje čipsa koristila je palmino ulje, jedno od ulja s višom točkom izgaranja u usporedbi s uobičajenim uljima u kućanstvu, a kakvo je bolje koristiti kod prženja u dubokom ulju.

Na kraju Ana je pripremila brz, ukusan i vrlo osvježavajući umak od vrhnja i kopra, koji sjajno odgovara uz čips.

ČIPS OD POVRĆA S UMAKOM OD VRHNJA I KOPRA

SASTOJCI 
Za 5 osoba
Čips od povrća
:
Krumpir bijeli ili crveni - 2 kom (veći)
Krumpir ljubičasti - 4 kom (manji)
Celer korijen - 1 kom (manji)
Palmino ulje - 1 l
Sol 

Umak od vrhnja i kopra:
Kiselo vrhnje - 0,3 kg
Kopar ( svježi ili suhi ) - prstohvat
Maslinovo ulje - 1 jušna žlica
Češnjak - 1 režanj
Jabučni ocat - 1 jušna žlica
Sol i papar 

POSTUPAK PRIPREME: 
Krumpir oguliti i izrezati na što tanje ploške, nožem ili gulilicom za povrće. Ploške krumpira staviti u posudu s hladnom vodom, da ne potamne. U dubljoj posudi zagrijati palmino ulje na 180°C. Krumpir ocjediti i dobro posušiti između dva upijajuća papira. Stavljati ploške na prženje u malim količinama da ulje ne iskipi. Pržiti dok ne ispari sva tekućina iz krumpira, odnosno dok iz ulja ne prestane izlaziti vlaga («cvrčati»). Ocjediti francuskom žlicom i na upijajućem papiru te vrućeg posoliti. Na isti način ispržiti ljubičasti krumpir i celer. Sve sastojke za umak staviti u dublju okruglu posudu i pjenjačom dobro izmiješati do kremaste teksture. Kušati i po potrebi dodatno začiniti – bez obzira na zadane omjere, sol i papar dozirati oprezno na početku, kasnije dodati po ukusu. Umak treba dobro rashladiti.  


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.