Škola kuhanja: Juha od pečenih rajčica

U sedamnaestoj epizodi juhu od pečenih rajčica pripremila je kuharica amaterka Antonija Kraljičković, diplomirana novinarka i zaljubljenica u kuhanje.

Ovaj neobičan način pripreme juhe, koristeći isključivo pećnicu, glavna je osobitost današnje epizode. Osim te zanimljive tehnike, Antonija je koristila i tri vrste rajčice koje je kombinirala s drugim vrstama povrća. Na kraju, Antonija je pokazala kako pravilno odrediti količinu temeljca, koji se dodaje pri pečenju, a da bi se rajčice karamelizirale i dale ovoj juhi snažan i pun okus.

Ova sjajna i okusima bogata juha idealna je za nadolazeće hladne dane.

JUHA OD PEČENIH RAJČICA

SASTOJCI 
Za 2 litre juhe:

Maslinovo ulje - 4 žlice
Rajčica - 5 kom (velike)
Cherry rajčica - 5-6 kom
Sušena rajčica - 1-2 kom
Ljubičasti luk - 2 kom
Mrkva - 2-3 kom
Celer - 100 g  
Češnjak - 2 režnja
Majčina dušica - 2 grančice svježe (ili 1,5 žličica za kavu suhe)
Povrtni temeljac - 1 l
Bosiljak - 1 vezica
Bijelo vino - 0,5 dcl
Prošek - 30 ml
Sol, papar  

POSTUPAK PRIPREME:
Povrće očistiti, oguliti i narezati na jednake kocke. Velike rajčice narezati na četvrtine, cherry rajčice na polovine, a sušene sitno nasjeckati. U većoj posudi pomiješati povrće, dodati začine (osim bosiljka), prošek, vino i pola količine povrtnog temeljca, te maslinovo ulje. Sve sastojke staviti u vatrostalnu posudu  s poklopcem. Pećnicu zagrijati na 220°C i u zagrijanu pećnicu staviti poklopljenu vatrostalnu posudu sa svim sastojcima. Peći 40 minuta. Otklopiti i provjeriti da li se površina rajčica zapekla, odnosno karamelizirala. Vatrostalnu posudu izvaditi i dodati ostatak temeljca. Kod serviranja posuti nasjeckanim svježim bosiljkom. 


ŠKOLA KUHANJA
je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.