Sedam desetljeća mosta nad Rječinom: Arhitektonski podvig koji spaja grad

Sedamdeseta obljetnica izgradnje pješačkoga mosta preko Rječine svečano je obilježena danas u Rijeci. Most na Rječini izgrađen je 1946., a pušten u promet 23. listopada iste godine, čime je izbrisana umjetno postavljena granica između Rijeke i Sušaka.

Otvaranje mosta simbolički je označilo početak poslijeratne obnove porušene Rijeke, ali i povratak dijelova Hrvatskoga primorja, kvarnerskih otoka i Istre u sastav matice zemlje, nakon višegodišnje talijanske fašističke okupacije.

Profesor Krunoslav Tonković koncipirao je ovaj arhitektonski objekt kao most i kao trg, što su dokazale brojne generacije Riječana kojima je ova lokacija postala omiljeno mjesto okupljanja i mladenačkih uspomena. Most je prije dvadeset godina obnovljen, a tom je prilikom dobio i svoga novoga stalnog stanovnika - skulpturu riječkoga književnika Janka Polića Kamova.
Svečanost obilježavanja sedamdesete obljetnice izgradnje mosta preko Rječine organizirao je Grad Rijeka u suradnji s Klubom Sušačana, čiji su članovi inicirali postavljanje izložbe fotografija pod nazivom 'Most na kojem su se susrele obale grada koji teče'.
Sudbina grada je uvijek bila i još je uvijek vezana za Rječinu. To je kolijevka naše riječke industrije i susreta Sušaka i Rijeke te razmeđe brojnih nesuglasica i pitanja koja su definitivno riješena 1946. godine kada su Rijeka i Sušak spojeni jednim tako maestralnim zahvatom, rekao je autor postava Miljenko Smokvina.