Škola plivanja za osobe s invaliditetom

U Orahovici je na bazenu Merkur, u sklopu 14. hrvatskog savjetovanja o obuci neplivača, održana praktična škola plivanja Halliwick metodom. Dio je to projekta 'Treneri velikog srca' namijenjenog edukaciji osoba s invaliditetom.

Voda kao medij rehabilitacijski djeluje kod osoba s tjelesnim oštećenjima jer u njoj je tijelo lakše što im omogućava jednostavnije kretanje. Tako je tridesetak oboljelih od multiple skleroze uz osobe s invaliditetom iz Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije naučilo osnovne metode plivanja Halliwick. 

U bazenu su im pomagali njihovi osobni asistenti koji će naučene vještine moći primjenjivati u svakodnevnom radu.

Organizator edukacije Plivački klub Orahovica jedan je od 17 klubova u Hrvatskoj uključenih u projekt 'Treneri velikog srca', a u svom radu imaju velike planove za osobe s invaliditetom posebno za djecu do 18 godina. Prvi korak će biti obuka neplivača, a onda kasnije iz toga ćemo profilirati u principu plivaće za paraolimpijadu, ističu u klubu. 

Danas u klubu broje 150 članova, a škola plivanja za osobe s invaliditetom provodi se jedanput tjedno na 17 metarskom bazenu centra za edukaciju osječkog Gradskog društva Crvenog križa u Orahovici.