Singapur dobiva najveću na svijetu plutajuću solarnu ploču

Singapur će dobiti najveću na svijetu eksperimentalnu plutajuću solarnu ploču do kraja godine, najavio je singapurski ministar okoliša.

Plutajući fotonaponski sustavi ne samo da pomažu u prevladavanju kopnenih ograničenja nego imaju i potencijal za smanjivanje gubitaka zbog isparavanja iz naših umjetnih jezera, rekao je ministar Masagos Zulkifli na summitu o čistoj energiji.

Pilot ispitivanje 10 solarnih energetskih sustava obuhvatit će jedan hektar umjetnog jezera Tengeh na zapadu Singapura i moći će proizvesti do jednog megavata energije, što je dovoljno za opskrbu 250 stanova električnom energijom, izvijestila je lokalna televizija Channel New Asia.

Masagos je rekao da je zbog velike raznolikosti plutajućih sustava i solarnih ćelija koje se testiraju taj projekt prvi takve vrste. Znanstvenici će proučiti utjecaj solarnih ploča, koje će blokirati svjetlost, na vodene površine.

Solarni energetski sustavi bit će praćeni najmanje šest mjeseci prije nego što budu izabrana dva za studiju većih razmjera.