Interaktivna predstava 'Kad se nosovi i ruke spoje'

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir i CRVENI NOSOVI klaunovidoktori po prvi put su udružili snage i osmislili interaktivnu predstavu namijenjenu djeci i mladima „Kad se nosovi i ruke spoje“.

Predstava, koja je izvedena u Osnovnoj školi Ivan Merz u Zagrebu za učenike trećeg razreda, ukazuje na važnost prihvaćanja različitosti i međusobnog uvažavanju, poticanja i stvaranja kulture uključivosti u društvo.

Kad se nosovi i ruke spoje, unatoč komunikacijskoj barijeri, dokazuje da se dva svijeta različitosti mogu spojiti i usmjeriti na uključivanje osoba s invaliditetom u svakodnevnu društvenu stvarnost.

U bolnicama mijenjamo tugu i strah u smijeh i nadu, a ovom predstavom klaunovidoktori ruše predrasude i ukazuju na važnost uključivanje gluhoslijepih osoba u društvenu svakodnevicu, izjavila je Mladenka Majerić, izvršna direktorica CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora.

Neprocjenjivo je to iskustvo uvažavanja različitosti i inkluzivnog pristupanja kako i gluhoslijepa osoba može postati zabavni klaun, ali i kako klaundoktor može naučiti znakovni jezik. Predstava u kojoj će jednako uživati i maleni i veliki, ocijenila je Sanja Tarczay, predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir.

Projekt Spajalica dio je šire inicijative „Prostor za vaše ideje“ pokrenute u rujnu 2014. godine. U sklopu Ininog društveno odgovornog rada, INA je odabrane nekretnine koje su u vlasništvu kompanije ustupila na korištenje udrugama koje su svojim radom nastavile doprinositi kvaliteti života lokalne zajednice.

Udruga CRVENI NOSOVI klaunovidoktori, udruga za podršku ljudima koji su bolesni i pate, pomoću humora i životne radosti i Hrvatski savez gluhoslijepih osoba „Dodir“, u sklopu projekta Spajalica dobili su na korištenje prostor u Medulićevoj ulici u centru Zagreba.