Čip koji daje nadu slijepima

U posljednjih deset godina postignut je veliki napredak u liječenju bolesti mrežnice/retine koja oblaže unutrašnjost oka i vidnim živcem šalje sliku u mozak. Kod bolesti mrežnice centar za vid u mozgu i vidni živac su očuvani, ali je mrežnica izgubila funkciju jer su propali fotoreceptori. Nedavno je izumljena umjetna elektronička mrežnica – čip koji vraća nadu slijepima.

Doc. dr. sc. Ratimir Lazić iz Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost  vratio se s godišnjeg sastanka Američkog udruženja retinalnih specijalista koji je održan u San Franciscu. Tamo je imao je priliku razgovarati s kolegom dr. Markom Hamayunom koji je upravo postao predsjednik udruženja. Dr. Hamayun je konstruirao prvi 'elektronički čip' ili elektronsku mrežnicu koja se ugrađuje ljudima koji su izgubili vid zbog nasljedne bolesti retinopatije pigmentoze.

Zbog propalih fotoreceptora mrežnica, osoba više ne može vidjeti iako je očuvana funkcija vidnog živca i centra za vid. Čip ugrađen na očnu pozadinu na neki način preuzima funkciju fotoreceptora i stimulira očni živac. Električne diodice stvaraju električnu struju, a ovisno o tome koje su diodice podražene stvara se slika oblika i kontura i prenosi u mozak. Elektronski čip se može stimulirati dvojako – direktno, slikom koja ulazi u oko tj. na fotoosjetljive diode i indirektno – nošenjem naočala u koje je ugrađena mini kamera. Slika iz kamere prenosi se bežično do čipa koji onda električnim diodama podražuje očni živac.

Iako je direktni način prirodniji, on zahtjeva potpunu prozirnost kako rožnice tako i leće i staklovine, jer jedino tada slika može podražiti diode. Kada sliku stvara kamera, prozirnost nije bitna. Za upotrebu je za sada odobren samo indirektan čip nazvan Argus II. Iako je slika koju pacijent ovim putem dobiva vrlo skromna (vide se samo konture i siluete), ovo predstavlja veliki napredak u oftalmologiji i doprinosi sigurnosti kretanja slijepe osobe. Po prvi puta postiglo se da osobe s retinopatijom pigmentozom progledaju.

O umjetnoj elektroničkoj mrežnici, kome je namijenjena i tko ju može koristiti u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je docent Lazić: