Djeca uče prepoznavati autohtone proizvode Varaždinske županije'

Dan zahvalnosti za plodove zemlje mališani dječjeg vrtića iz Trnovca proslavili su radno. Nisu pekli kruh, već su sudjelovali u izradi tradicionalne trnovečke makovnjače. Usput su učili o koristima vrijedne žitarice heljde.

Dosad su već posjetili brojne OPG-ove i njive. Sadili su i brali varaždinsko zelje, gazili ga i kiselili. A sadili su i buče, proučavali razvoj kokoši hrvatice, zagorskog purana i autohtone sive pčele.

Trnovečki mališani sve to rade u sklopu projekta 'Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije' koji se provodi već treću godinu. Dosadašnji rezultati pokazuju da djeca zaista prepoznaju autohtone proizvode, da su ih naučili razlikovati od sličnih proizvoda iste vrste.

Na području Varaždinske županije zaštićeno je čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Neki od njih predstavljeni su u osebujnim radnim zadacima koji će mališanima pomoći da lakše uče o njima te usput vježbaju motoriku, logiku i povezivanje pojmova.