Obnovljive energije razvijat će se brže od predviđenog

Proizvodnja energije iz solarnih i vjetroelektrana, te drugih obnovljivih izvora, rast će brže od predviđenog u svijetu do 2021., pod učinkom povoljnijih politika i smanjenja troškova proizvodnje, objavila je Međunarodna agencija za energiju.

Oko 825 gigavata novih kapaciteta za proizvodnju obnovljive energije trebalo bi se instalirati do 2021., što je napredak od 42 posto u odnosu na 2015., i predstavlja povećanje od 13 posto u odnosu na prethodne procjene Agencije koja je jučer objavila svoje godišnje srednjoročno izvješće o zelenoj energiji.

U 2021. obnovljive energije predstavljat će 28 posto svjetske proizvodnje struje, nasuprot 23 posto krajem 2015., rekordne godine glede ulaganja i pokretanja proizvodnje.

Te optimističnije perspektive objašnjavaju se napretkom politika, posebice u tri zemlje - SAD-u, Kini i Indiji, istaknuo je Paolo Frankl, direktor odjela Obnovljive energije pri Agenciji, putem telefonske konferencije, spominjući i Meksiko.

U pet godina, troškovi solarne energije trebali bi također pasti za 25 posto dok će se smanjiti za 15 posto kad se radi o eolskoj energiji, procjenjuje Agencija, često u prošlosti kritizirana zbog opreznih predviđanja o proizvodnji zelene energije.

Iako je zarada od obnovljive energije niža u usporedbi s njihovim fosilnim konkurentima ili nuklearnom energijom, one će proizvesti 2021. ekvivalent sadašnje proizvodnje struje SAD-a i EU-a, ističe se u izvješću.

Obnovljive energije i dalje će ovisiti o politici, upozorava Frankl, jer brojne prepreke još nisu uklonjene, poput poteškoća s integracijom u mreže u Kini, Južnoafričkoj Republici i Japanu, ili pak nepoticajnih uvjeta financiranja u zemljama u razvoju.