Miloš Sofrenović - poznavatelj plesa, glazbe, književonosti

U Zagrebu je na proputovanju boravio Miloš Sofrenović, jedan od najzanimljivijih koreografa 21. stoljeća. Njegova posljednja predstava 'Anatomija volje' izazvala je veliku pozornost plesne scene diljem svijeta.

Kada je 2014. godine na Tjednu suvremenoga plesa izvedena "Anatomija volje" Miloša Sofrenovića, naš je napoznatiji koreograf Milko Šparemblek izjavio da je uživao sat i pol - koliko je solo trajao.

Miloš Sofrenović, plesač, koreograf, plesni pedagog, autor, svoj rad temelji na iznimnom znanju ne samo plesa već i svih ostalih umjetnosti koje ples dotiče, makar i rubno. Poznavatelji njegova rada za njega kažu da je jedan od rijetkih umjetnika koji u savršenom omjeru poznaje ples, glazbu, književonost. Šparemblek ga opisuje kao istinskog intelektualca.

Mislim da je znanje moć, mislim da je znanje spas u 21 stoljeću zato što živimo u vremenu koje manipulira našim osobnim stavovima oduzima slobodu slobodnog promišljanja, na neslaganje, uniformira ljude, i na neki ih način klonira mentalno ne samo u laboratorijima, kaže Sofrenović.

'Anatomija volje' je obišla svijet kao i Miloš Sofrenović koji je ovim radom završio jedan ciklus pod naslovom "Three seasons" i započinje novi. Godine 2017. izvest će se njegov novi projekt "O prihvaćanju nesavršenosti" posvećen Posvećenju proljeća Igora Stravinskog. Trenutačno predaje na Islandu i svoje studente uči poštovanju svojega stila, individualizmu, ozbiljnom radu prije izlaska na scenu i da budu mentori jedni drugima.

Učenik Suzane Linke i Pine Bausch, autor koji djeluje u cijelom svijetu, Sofrenović istražuje ples i tjelesnu izvedbu kompleksno. To je i tajna njegova bezuvjetnog uspjeha.