Napoleonova vojska na Peljšcu ostavila bogat trag

Na Pelješcu, u Orebiću, održana je skupština udruženja napoleonovih gradova'Kulturna ruta – destinacija Napoleon'. Glavna tema bila je kako što bolje u turističke svrhe iskoristiti mjesta bogata baštinom upravo iz Napoleonovog doba. Iako je Napoleonova vladavina u tom kraju bila vrlo kratka, ostala je bogata infrastrukturna baština koja i danas zanima brojne turiste.

Napoleonova vojska na Pelješcu je boravila kratko, od 1806. do 1813., a ipak je ostavila veliki trag. Što god mi mislili o njemu, činjenica je da je bio veliki vojskovođa i strateg, a tome u prilog govori i cesta preko Pelješca. Upravo ona bi mogla imati veliku ulogu u razvoju nove niše kulturnog turizma ovog područja. Jedan od najtraženijih proizvoda u tom nišnom turizmu, nazovimo ga ratni turizam, na globalnoj razini, je napoleonsko razdoblje i 2. Svjetski rat,  ističe Dubravka Davidović, predsjednica Udruge TUR KULTUR.

Europska federacija napoleonskih gradova, koja okuplja 55 gradova diljem Europe, svoju 13. godišnju skupštinu održala je u Orebiću, prvom i zasad jedinom hrvatskom napoleonskom gradu. Ovo je sigurno izvrsna promocija kulturnog turizma. Za nas je bitno da se taj cijeli 'Napoleonski put' revitalizira. Put je dugačak 61 km, a prolazi kroz 48 lokaliteta spomeničke baštine,  otkriva Marko Galiot, stručni suradnik za marketing TZO Orebić.

U svijetu postoji više od 250 udruga koje okupljaju štovatelje Napoleonovog lika i djela, stoga zanimanja za turistička odredišta bogata baštinom iz njegovog razdoblja, od gastronomije do katastarskih nacrta, ne manjka. Primjerice, njemački grad Jena nedavno je obilježio 210. godišnjicu Napoleonove bitke kod Jene i to uz dolazak 10 000 posjetitelja. 1806. Napoleon je došao i pobijedio Ruse i Sase. Imamo bojno polje, imamo muzej, stari planetarij i koristimo nove tehnologije kako bi ljudima bolje približili što se dogodilo tada na bojnom polju,  objašnjava Albrecht Schroeter, gradonačelnik Jene.

Europska kulturna ruta 'Destinacija Napoleon' lani je certificirana od Europskog instituta za kulturne rute koji djeluje u okviru Vijeća Europe. Kako se i Hrvatska nalazi na toj ruti, prilika je to za razvoj novog segmenta turizma. Moderni turizam je manje orijentiran na more i sunce, a više na kulturu. Stoga mislim ukoliko želite malo promijeniti vrstu turizma koju imate i izbjeći tu veliku koncentraciju turista u srpnju i kolovozu – treba razviti druge izvore turizma, motive turizma. A mislim da povijest, posebno napoleonska povijest može biti novi resurs vašeg turizma,  misli Charles Bonaparte, predsjednik Europske federacije napoleonskih gradova.

Glavni cilj ovog okupljanja je valorizacija i aktiviranje kulturno-turističke rute, za početak na poluotoku Pelješcu, a vremenom i u drugim dijelovima Hrvatske.