Jack O'Connell u filmu će utjeloviti Alexandera McQueena

Britanski glumac Jack O'Connell utjelovit će Alexandera McQueena u biografskom filmu o kontroverznome modnome kreatoru koji se ubio u veljači 2010., a pratila ga je reputacija "huligana engleske modne scene", piše Variety.

O'Connella (26), poznatog po ulogama u filmovima u "Nepobjedivi" i "Igra novca", za ulogu McQueena u filmu koji još nema naziv, odabrao je redatelj Andrew Haigh. Scenarij je nastao po adaptaciji knjige "Blood Beneath the Skin" Andrewa Wilsona.

Modni znalci kažu da je McQueen bio jedan od najvećih, najtalentiranijih i najtragičnijih kreativaca u povijesti britanske mode. Slavu je stekao kontroverznim ranim modnim kolekcijama, koje su mu priskrbile reputaciju "huligana engleske modne scene", a potom je proveo pet godina na mjestu glavnoga modnog kreatora za modnu kuću Givenchy, na kojemu je naslijedio poznatoga Galliana.

Pozornost na sebe skrenuo je već diplomskom revijom održanom pod nazivom Silovanje Škotske, svojevrsnom posvetom McQueenovim korijenima, kada su manekenke na scenu izišle okrvavljenih nogu zbog asocijacije izvedene iz naziva revije, o silovanju škotskih žena od engleskih okupatora u 16. stoljeću. Smisao za spektakularnu prezentaciju svojih djela, maštovit dizajn i perfekcionistička izrada donijeli su mu svjetsku slavu.

Posljednja kolekcija koju je pokazao za života u Parizu samo nekoliko mjeseci prije samoubojstva dobila je najviše ocjene kritike i smatrala se revolucionarnom, a radnja filma će se fokusirati na šestomjesečno razdoblje kreatorovih priprema za pretposljednju modnu reviju održanu 2009.

Ekstravagantnu retrospektivnu modnu reviju posvetio je svojoj majci, za koju je bio iznimno vezan. McQueen je odijevao mnoge slavne pjevačice i glumice, među kojima su Lady Gaga, Bjoerk, Celine Dion....

Samoubojstvo bliske prijateljice i suradnice Isabelle Blow, a početkom veljače 2010. i smrt majke Joyce, bili su, čini se, presudni faktori da i Alexander digne ruku na sebe samo devet dana kasnije.

Snimanje filma najavljeno je za proljeće, a scenarij će potpisati engleski dramaturg Chris Urch.