Pseća škola lijepog ponašanja

U Šibeniku je nedavno pokrenuta radionica bontona za pse i njihove ljude, za sve one koji muku muče s neposlušnim ljubimcima. Pod stručnim vodstvom umirovljenog vodiča i dresera vojnih pasa, i vaš lajavi ljubimac, ma koliko bio star, može naučiti osnove lijepog ponašanja.

Bilo veliki ili mali mirno se druže. Nakon 5, 6 sati rada, vlasnicima je mnogo lakše… Karakteri i ćudi četveronožnih ljubimaca pomalo se krote. Naučili su puno toga, više ne laju, ne vuku, na zapovijed sjednu, slušaju… hvali svoje ljubimce Ruby i Tanga, Marijana Erak. Kada je riječ o velikim psima kontrola je izuzetno je važna. Više naredbi svladanih, manje snage za šetnju treba. Ne vuče više toliko,  kaže vlasnik labradora Dino Durović.

U 'školi lijepog ponašanja' lekcije prolaze i ljudi. Učimo kako učiti pasa, cilj je obučiti ljude da kontroliraju pase, objašnjava Zoran Ninić, vlasnik Fu-a. Ako treba uče se i kako biti stroži i kako ne popustiti psu.  U učenju ih ohrabruje iskusna petogodišnja mješanka Elly. Davno je ta završila velike škole. Kada lijepo ponašanje uče 'od malih šapa' sretni vlasnici sa svojim psom mirno mogu od planina do bečkih restorana.

Bon ton Dog školu pokrenuo je umirovljeni vojni vodič pasa za detekciju eksploziva Marko Čogelja koji kaže da je svladavanje lijepog ponašanja prvi razred svakog psa. Sportska i radna dresura ubrajaju se u 'više razrede'. A među šibenskim prvašićima, kaže Marko, već ima kandidata i za dalje.

No, za početak ovi psi i njihovi ljudi moraju naučiti kako se kretati i živjeti u društvu s drugima.