Šarene zebre za sigurnost djece u prometu

U Ulici Andrije Hebranga, u neposrednoj blizini Osnovne škole Ivana Gundulića iscrtana je prva dubrovačka šarena zebra. Pješački prijelaz u duginim bojama trebao bi pridonijeti sigurnosti djece u prometu, a ovaj u Gružu, prema najavama, tek je prvi u nizu.

Riječ je o iznimno prometnom dijelu ulice, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, gdje se već na razne načine nastojalo intervenirati. Bila je postavljena prvo zvučna signalizacija, pa otoci, pa sada ova šarena zebra koja se nadam da će možda povećati malo veću sigurnost djece i skrenuti pažnju vozačima, rekla je Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića.

Iako slični pješački prijelazi u nekim državama Europe postoje već godinama, postavilo se pitanje usklađenosti s prometnim pravilima u Hrvatskoj. Zamjenik dubrovačkog gradonačelnika Željko Raguž kaže kako šarene zebre postoje i u Istri, gdje vrijede jednaka prometna pravila, te da ih je i sam proučio.
 
Ne smije se ništa crtati po bijeloj traci niti po žutoj autobusnoj traci. Sve ostalo je dozvoljeno. Kakav će biti asfalt koji je bazno sive boje - može biti bilo koje druge, tvrdi Raguž.

Iz Policijske uprave ističu kako njihova suglasnost nije bila potrebna budući da se nije mijenjalo prometno rješenje, a što se tiče zebrinih boja - čeka se njihovo stručno mišljenje.