Prve žene u predsjedničkoj Počasnoj satniji

Vojnikinja Katarina Švegović i poručnica Kristina Kojundžić upisale su se u povijest kao prve žene koje su pristupile Počasnoj satniji Počasno-zaštitne bojne. Zbog njih je i sama predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović morala promijeniti svoju zapovijed kad su je djevojke u počasnom postroju u svibnju pozdravile u stavu pozor.

Visoke propisanih 170 cm i kose zategnute u punđu, Katarina i Kristina prve su pripadnice elitne postrojbe Oružanih snaga Počasno-zaštitne bojne. Njihov radni dan započinje u Uredu predsjednice na Pantovčaku gdje jedna nosi 4 kilograma tešku pušku a druga - sablju!

Poručnica Kristina Kojundžić prva je časnica sa sabljom u oružanim snagama. Osjećaj je ponos, kad malo bolje razmislim. Kad sam išla po terenima rekli su mi da sam prva časnica koja nosi sablju. Tad mi je tek došlo da sam stvarno pripadnica počasne satnije,  iskreno kaže. Prva vojnikinja u Počasnoj satniji, Katarina Švegović kaže da iako je upoznata s oružjem, 'počasnu' pušku je tak sada upoznala.
Na posao dolaze u osam ujutro, a u osmosatnom radnom vremenu prolaze različite aktivnosti. Ujutro je postrojavanje, podizanje zastave, pozdrav zastavi. Nakon toga slijedi obuka,  otkriva poručnica Kojundžić. A vojnikinja Švegović dodaje da uvježbavaju počasne radnje, a ne zaboravljaju niti tjelovježbu. Krunoslav Posavec, prvi dočasnik Počasne satnije hvali obje: Mogu vam reći da su se odlično snašle. Prošle su te filtre, došle u počasnu satniju, jednu elitnu satniju. S ponosom mogu reći da sam prvi dočasnik i cure su se vrlo dobro snašle. Rade na sebi svakodnevno.

Prilikom prvog susreta s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, ujedno i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga, Katarinu i Kristinu preplavile su silne emocije. Za njih – bili su to velika čast i ponos. Zbog njih je Predsjednica promijenila i zapovijed 'Gospodo vojnici…'. Svjesne da su zajedno s kolegama ogledalo Oružanih snaga RH. I kada god neki predsjednik ili strani dužnosnik dolaze, mi smo ti koji stoje ispred, koji moraju pokazati fizičku spremu, izgled, koordinaciju pokreta,  ističe poručnica Kojundžić.

Kad je Počasna satnija prvi put u povijesti otvorila natječaj za žene, nisu dvojile ni trenutka. Nakon prijave čekala ih je oštra selekcija sastavljena od psihotestiranja i provjere motoričkih sposobnosti. Sa svojih 27 godina poručnica Kojundžić nadređena je dvadesetorici vojnika u vodu kojima zapovijeda od 1. srpnja. Poštuju moj autoritet, moj čin. Poštovanje je obostranoMislim da me ne doživljavaju kao ženu nego kao kolegicu. Prihvatili su me super,  zadovoljna je vojnikinja Švegović. A međusobno su potpora jedna drugoj, dobro imati jednu ženu pokraj sebe, kažu.

Uniforma ih je privlačila od malena, a i kad nisu u vojnoj odori - ove dvije dame nikad ne zaboravljaju svečanu prisegu kojom su se obvezale na vjernost služenja svojoj domovini.