Nakon sezone, Istra ruši rekorde i u posezoni

Baš kao glavna sezona i ovogodišnja je posezona rekordna. Iako je listopad na izmaku, u Istri se odmara oko 15 tisuća turista. U Puli je u ovome trenutku čak 60 posto više gostiju nego lani. Nitko ne želi precizirati kolika je zarada, ali svi priznaju značajne poraste u postotcima u odnosu na lani.

Dok su prošlih godina ujesen ugošćavali uglavnom organizirane skupine turista, ponajviše treće dobi, danas Pulu u listopadu posjećuju i mnogobrojni individualni gosti. Gošća iz Austrije na Internetu je pronašla hotel Histriju i čudi se kada ju pitamo nije li joj dosadno bez kupanja i sunčanja. Ne...koristimo usluge wellnessa, zatvorenog bazena, ali i odlazimo u šetnje gradom, razgledavamo povijesne znamenitosti, kaže.

Direktorica marketinga Arenaturista Manuela Kraljević smatra da nam se napokon događaju prave turističke sezone.Turista iz udaljenijih zemalja čak je 20 posto više nego lani. Korejci, Kinezi, Japanci, Amerikanci...samo su neki od njih. Ove sezone ne žale se ni ugostitelji.

Procjenjuje se kako će sezona na kraju biti bolja od lanjske za nekoliko postotaka. Zarada, pak, raste brže od broja gostiju. Hoteli su obnovljeni, pa stoga i skuplji, a turisti automatski - dubljega džepa. Nitko ne želi precizirati kolika je zarada, ali svi priznaju dvoznamenkaste poraste u postotcima u odnosu na lani.