Svjetski dan audio vizualne baštine

Danas je Svjetski dan audiovizualne baštine. Tim povodom u maloj dvorani kina Tuškanac u Zagrebu moći ćete vidjeti digitalno restaurirane animirane filmove u svijetu poznate i priznate Zagrebačke škole crtanog filma.

Otkako je UNESCO na svojoj 33. generalnoj konferenciji 2005. godine prihvatio prijedlog da se 27. listopada proglasi Svjetskim danom audiovizualne baštine, Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva kao nacionalni filmski arhiv, aktivno se uključila u njegovo obilježavanje.

Budući  da  su mnogi audiovizualni materijali nepovratno izgubljeni zbog zanemarivanja i tehnološke zastarjelosti, obilježavanje tog dana u mnogome doprinosi podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih   dokumenata, kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine, Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i uz potporu producenta Zagreb filma, organizira program na kojem su animirani filmovi u svijetu poznate i priznate Zagrebačke škole crtanog filma nastali u razdoblju od 1958. do 1988. Animirani filmovi digitalno su restaurirani u sklopu zajedničkog projekta zaštite i restauracije VA gradiva Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva i Zagreb filma 2016. godine.

Vjeran Pavlini iz Hrvatskog filmskog arhiva za Dobro jutro otkrio je što će sve večeras posjetitelji kina Tuškanac moći vidjeti: