Kako se živi u Humu, najmanjem gradu na svijetu

Istarski gradić Hum nerijetko se spominje kao najmanji grad na svijetu. Nalazi se u središnjoj Istri, 14 km jugoistočno od Buzeta i često ga posjećuju mnogobrojni turisti i izletnici. 


Unutar očuvanih gradskih bedema dvije su male ulice. Župna crkva Marijinog uznesenja sagrađena 1802., dok je romanička crkva sv. Jeronima iz 12. stoljeća. U Humu danas živi  27 stanovnika u svega 8 obitelji, a do danas je sačuvan običaj biranja seoskog poglavara, 'župana na leto dan'. Župan radi bez naknade, a njegove su ovlasti široke.

Hum je poznat i po ljekovitoj rakiji biski koja se priprema od imele te svom festivalu 'Domaćih rakij' koji se održava svake jeseni. 1977. izgrađena je Aleja glagoljaša koja podsjeća na bogatu glagoljašku povijest Roča i Huma. Duga je 7 km i ima 11 spomenika glagoljaške baštine. Ideju za nju dao je istarski književnik Zvane Črnja, a izgradio je sisački kipar Želimir Janeš. Aleja završava na ulaznim gradskim vratima. Hum i ljeti i zimi posjećuju mnogobrojni turisti i izletnici.

Hum je u 11. stoljeću bio samostalan, a danas je dio grada Buzeta. Svoju budućnost Humljani vide u turizmu. Iznajmljuju kuće za odmor i apartmane, a uskoro otvaraju još jedan ugostiteljski objekt. S ponosom ističu da stiže još jedna beba pa za budućnost Huma ne treba brinuti.