Glazba kao terapija

Današnji čovjek sve češće plaća danak ubrzanom načinu života koji se odražava i na psihičko zdravlje. U situacijama s kojima se sami ne možemo nositi, poželjno je potražiti stručnu pomoć u vidu psihoterapije. Jedna od tristotinjak poznatih metoda je i terapija glazbom, čije pozitivne učinke stručnjaci žele primijeniti i u liječenju hrvatskih branitelja.

Muzikoterapiju možemo definirati kao sistematičan proces u kojem se glazba koristi kao sredstvo za razvijanje socioemocionalnog odnosa, uspostave unutarnje ravnoteže i kvalitetnijeg odnosa s vanjskim svijetom. Pomoću glazbe osoba istražuje svoj problem, a terapeut ga prati i podržava. Zahvaljujući univerzalnom značenju koje glazba ima, tehnike muzikoterapije mogu se primijeniti kod svih ljudi, bez obzira na spol, dob ili zdravstveno stanje. Tu su univerzalnost glazbe prepoznali i u Ministarstvu branitelja, te predložili glazbu kao jedan od terapijskih modela u izradi Strategije braniteljskog zdravlja i zdravlja populacije proizašle iz Domovinskog rata. Našle smo se nas četiri stručnjakinje, jedan ženski kvartet nazovimo ga tako. Dr. Braš, dr. Matić, profesorica Bilić koje smo se našle u zajedničkoj temi: da ponovno pronađemo sklad i izgubljenu harmoniju među dragovoljcima i braniteljima i nažalost disfunkcionalnim obiteljima, objašnjava mag. mus. prof. Gabrijela Krmpotić Kos, MAS – muzikoterapeut.

Koncept muzikoterapije posebno je prikladan kod osoba do kojih se, drugim kanalima komunikacije, teško dopire i kojima je otežan dijalog s vanjskim svijetom, što je vrlo čest slučaj s braniteljskom populacijom. Branitelji su jedna posebna supkultura. Jako su zatvoreni i teško je ostvariti kontakt s njima. Teško je komunicirati s njima, iz njih artikulirano izvući što ih doista muči… Mi smo tu da putem glazbe, određenim glazbenim primjerima iz različitih razdoblja potaknemo da oni ili jednostavno pokažu agresiju ili neki pozitivan osjećaj ili neku memoriju iz nekog lijepog razdoblja koja će im onda pomoći da se u tom trenutku ne prime onoga najgorega i da se odluče dalje živjeti i boriti, ističe muzikoterapeutica Krmpotić.

Ovu je ideju potrebno implementirati u sustav kako bi ona pokazala svoj puni potencijal. Optimizam je prisutan na temelju rezultata primjene muzikoterapije diljem svijeta. Od SAD-a, preko Italije do Izraela. Nedavno je u Zagrebu održana i tribina pod nazivom 'Umjetničkom terapijom do boljeg zdravlja hrvatskog branitelja', kojom se željelo pokazati nužnost uvođenja i takvih terapijskih modela u redovni zdravstveni sustav i program liječenja hrvatskih branitelja.