Jeste li uskladili vaše satove?

U nedjelju, 30. listopada, u 3 ujutro završilo je ljetno računanje vremena i počelo zonsko vrijeme (SEV) pomicanjem jednog sata unatrag. Sve je više zagovornika odustajanja od ove prakse, jer ona navodno stresno djeluje na ljude, ali i na životinje.

Ako niste uskladili satove, učinite to što prije jer ako negdje idete ili imate dogovor s nekim u točno vrijeme mogli biste doći sat vremena ranije nego što ste planirali.

Sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2015. i 2016. godini („Narodne novine“, broj 15/15), ljetno računanje vremena u 2016. godini završava 30. listopada 2016. godine  u 03 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 03 h 00 min i 00 s računa kao 02 h 00 min i 00 s, izvijestio je u Državni zavod za mjeriteljstvo.

Pomicanje kazaljki ne događa se u svim državama svijeta, niti se kod onih koji miču kazaljke događa u isto vrijeme. Sat se prije svega pomiče zbog uštede energije. Međutim, u posljednje vrijeme javlja se sve više zagovornika odustajanja od ove prakse, jer ona navodno stresno djeluje na ljude, ali i na životinje.

U Hrvatskoj je, kao i u ostalim članicama Europske unije, zakonski regulirano ljetno i "zimsko računanje vremena". Ured zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca proveo je od 12. do 19. listopada 2016. godine online anketno istraživanje na temu treba li takvu praksu zadržati ili ukinuti u Hrvatskoj.

Na uzorku od preko 1500 ispitanika na razini čitave Hrvatske, koji pripadaju različitim dobnim skupinama, životnim sredinama i stupnjevima obrazovanja, njih 85% izjasnilo se kako je potrebno ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena u Hrvatskoj.

Uz to, njih 68% izjavilo je kako smatra da promjena u računanju vremena utječe na zdravlje ljudi i životinja te ih je čak 73% doživjelo neugodnosti zbog pomicanja kazaljki na satu, navodeći pritom kako se radilo o zdravstvenim tegobama (51%), problemima u prometu(37%) te poteškoćama pri izvršavanju svakodnevnih obveza (57%).