U britansku rijeku vraća se omiljena riba Henrika III.

Plan kojemu je cilj u englesku rijeku Severn vratiti omiljenu ribu kralja Henrika III. dobio je 20 milijuna funti od lutrije i Europske komisije, piše BBC. Rijeka bi ponovno trebala postati stanište za riblje vrste, od kojih su brojne izumrle nakon što su brane izgrađene u 19. stoljeću.

Prolazi za ribe postavit će se na branama u Worcestershireu i Gloucestershireu, što će omogućiti ugroženoj ribi lojki ili čepi da dođe do svojih povjesnih mrijestilišta u gornjem toku rijeke, navodi BBC. Vjeruje se da je ta riba bila omiljena poslastica na dvoru Henrika III. u 13. stoljeću kada ju je bilo u izobilju i kada se uzgajala diljem Europe zbog dobrog okusa i kvalitete.

Richard Parry iz zaklade Canal and River rekao je da će projekt pomoći u obnovi ribljeg fonda u gornjem toku rijeke  Severn. To je prilika da se poprave greške iz zadnjih 150 godina, dodao je Tom Lew iz zaklade Heritage Lottery.

Donacija od 19.4 milijuna funti potrošit će se za četiri prolaza koja će omogućiti da riba svlada prepreke u Worcestershireu i uđe u Temzu na dvije lokacije kod Worcestera, te će se unaprijediti ulaz na brani na Severnu kod Tewkesburya.
Radovi počinju iduće godine, a cijeli projekt, koji će također koristiti lososu i jegulji, trebao bi trajati pet godina.

Najveći takav projekt ikad izveden u Europi zajednički su osmislile zaklade Severn Rivers i Canal and River te Engleska agencija za zaštitu okoliša. Iznos od 10.8 milijuna funti dat će lutrija, a šest milijuna Europska komisija, navodi BBC.