'Pogled u zjenicu vulkana'

U Samoboru je otvorena zanimljiva izložba, riječ je o skulpturama u staklu koje su nastale u zlatnom dobu staklarske industrije u tome gradu.

Kristalna kocka vedrine, mnogi su upravo tim riječima dragog pjesnika dočekali izložbu prelijepih skulptura nastalih u Likovnoj koloniji Lug u Samoboru prije 30 godina. Svi radovi koje vidite su odabir iz našeg fundusa. 50 skulptura i reljefa izrađeno je u kristalnom staklu, koje se razlikuje do 'običnog' stakla,  ističe Gordana Remussini iz Samoborskog muzeja. Sve su nastale između 1983. i 1986.

Naziv izložbe 'Pogled u zjenicu vulkana' pobuđuje snažne asocijacije. Naziv je preuzet od jedne umjetnice koja je napisala tekst, koja je bila i sudionica likovne kolonije Lug i za njih je zapravo taj doživljaj  s halom u kojem se puše i lijeva staklo kao da su se spustili, odnosno došli na rub vulkana,  otkriva Gordana Remussini. A ta umjetnica je Sanja Pribić. Tada studentica o svom vulkanskom iskustvu stvaranja u staklu zapisala je: Postali smo zaljubljeni u staklo. Materijal nas je omađijao. Misleći pritom da smo mi pokorili njega, a on je u stvari pokorio nas.  Izložbe stakla zapravo su vrlo rijetke jer su tvornice u kojima se ono izrađivalo propale, pa tako i ona samoborska u kojoj se održala likovna kolonija. Time izložba dobiva i emotivnu konotaciju, podsjeća na jedno bogatstvo koje je Samobor imao, kaže gospođa Remussini.

Ova vrijedna izložba svjedoči, do 10. studenoga, o bogatstvu fundusa Samoborskog muzeja koji unatoč tome nema prikladan galerijski prostor kao što je to ovaj u galeriji Prica kako bi posjetiteljima ponudio programe visoke estetske i edukativne vrijednosti.