18. Tjedan Izraela

U Zagrebu se od danas do 5. studenog održava Tjedan Izraela u organizaciji Židovske općine Zagreb. Posjetitelje čeka bogat glazbeni program, kao i nastup pravog pravcatog mentalista.

Tjedan Izraela u Zagrebu je prvi put organiziran 1999., a ovogodišnje izdanje ove kulturne manifestacije počinje večerašnjim koncertom židovske klasične glazbe, klezmerskih obrada, židovske i izraelske tradicijske glazbe u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ). Koncert je poseban po tome što po prvi puta na ovim prostorima na neki način kombiniramo renomirane hrvatske izvođače i stare tradicijske izraelske židovske pjesme, objašnjava organizatorica Laila Šprajc.

Pod ravnanjem dirigenta Roberta Homena uz Hrvatsku komornu filharmoniju i Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb 'Lira' kao solisti nastupit će klarinetist Bruno Philipp, klaviristica Lana Bradić, sopranistica Klasja Modrušan te Jacques Houdek, Ivana Kindl i Josipa Lisac koja će izvesti poznatu židovsku pjesmu 'Avinu malkenu'. Radi se o židovskoj molitvi koja se vrlo često koristi u sinagogama i prilikom židovskih obreda. To je jedna od molitvi koja je definitivno jedan od najizvođenijih u glazbenom smislu. Jedna od najpoznatijih izvedbi je svakako ona od Barbre Streisend, ali ja sam sigurna da će Josipa Lisac u svojoj izvedbi zadiviti ne samo nas u Hrvatskoj nego i šire,  uvjerena je gospođa Šprajc.

U Židovskoj općini Zagreb u ponedjeljak će se otvoriti izložba o životu i radu Eugena Viktora Fellera, ljekarnika koji je početkom 20. stoljeća osvojio svijet čudotvornom vodicom Elsa-fluid i izgradio prvu četverokatnicu u Zagrebu. Izložba donosi dokumente, fotografije i predmete koji oslikavaju njego život, ulogu i rad. Autorice izložbe je  prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić i Jasenka Ferber Bogdan.

U četvrtak, 3. studenoga, u Maloj dvorani HGZ-a, na programu je Las Coplas de Josef HaCadik. Najstariji židovski mjuzikl temeljen na priči o Josipu  i njegovoj braći nastao iz poeme Abrahama Toleda napisane u 17. stoljeću. Izvodi se na ladinu uz projekcijski prijevod i uz pratnju orijentalnog orkestra. Sudjeluju: Šira Utfila (Srbija), orkestralna pratnja, Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb 'Lira' kojima dirigira Robert Homen. Glume Vanja Ejdus i Aljoša Vučković, glazbu potpisuju Stefan Sablić, Nenad V. Khan i Aleksandar Simić, a dramatizaciju i režiju Stefan Sablić.

Tjedan Izraela završit će u subotu, 5. studenoga u HGZ-u, nastupom Roya Zaltsmana, mentalista svjetskoga glasa. Dolazi nam gost iz Izraela koji je poznat prije svega po tome što je mentalist, ali osim što je mentalist može možda proniknuti u vaš um i znati što mislite. On je svakako izuzetan govornik, fantastičan zabavljač i vjerujem da će njegov performans ostaviti publiku bez daha,  ističe gospođa Šprajc. Zaltsman svoje nastupe uvijek prilagođava publici i podneblju, zbog čega će u Hrvatsku stići nekoliko dana ranije kako bi se mogao pripremiti.

Tjedan Izraela u Zagrebu održava se već 18. put. Želimo prikazati svo bogatstvo koje postoji, ili bar djelić bogatstva koje postoji u izraelskoj židovskoj kulturi. To je važno za našu zajednicu iz dva razloga. Prvo nama unutra da ponovo prelistamo kajdanku i da se podsjetimo. I da naše hrvatske građane upoznamo bar s djelićem bogatstva koje tu postoji. Htjeli bi pokazati da je i to dio hrvatskog naslijeđa i hrvatske kulture…,  objašnjava Luciano Moše Prelević, glavni rabin u Republici Hrvatskoj.