95. godina Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu

Prije 95 godina u Čakovcu osnovana je 'Kraljevska dvorazredna trgovačka škola'. Do danas je srednja Ekonomska i trgovačka škola, tamošnje polazište za trgovačka, poduzetnička i ekonomska zanimanja, odškolovala čak 14 329-tero djece.

U kojem se smjeru kreće, nakon gotovo stoljeće postojanja? U Mirisnom vrtu škole glavne zvijezde su kadulja, lavanda, majčina dušica i smilje. Ove biljke - još bebe, svoje su mjesto u lijepo uređenom vrtu dobile zahvaljujući učenicima i profesorima čakovečke Ekonomske i trgovačke škole koji su ga sami uredili. Cilj ovog projekta koji je interdisciplinaran i međugeneracijski je da svoja znanja i vještine iz biologije i kemije kroz proces destilacije eteričnih ulja od biljaka koje ovdje rastu povežemo s poduzetničkim, marketinškim i trgovačkim kompetencijama. I tako, zapravo, od 1. do 4. razreda jedne strukovne škole - škola živi kroz mirisni vrt, ističe Željka Kadi, prof. biologije i kemije, voditeljica projekta.

S obzirom na temeljno određenje škole, na svakom satu, pa tako i onom biologije - postoji poduzetnička minuta. Tada učenici obrađeno gradivo pokušavaju osmisliti s primjenom u praksi. Jedna od tih poduzetničkih ideja bila je i stvaranje mirisnog vrta, proizvodnja mirisnog esencijalnog ulja i onda proizvoda. Tako ćemo povezati proizvodnju s prodajom. Naši ekonomisti, u okviru vježbeničke tvrtke, osmislit će marketinški plan i plasman na tržište te akcije koje će to proizvoditi i zatim, u stvari, da svaki učenik iskusi što znači stvoriti i zaraditi kunu,  objašnjava Bosiljka Vinković-Kukolić, ravnateljica škole. Od sadnica ljekovitih aromatičnih biljaka izrađivat će eterična ulja te prirodnu kozmetiku. Vješte su već u tome državne prvakinje iz biologije Lucija Marković i Eva Perčić, učenice 2. razreda. Pobijedile su projektom 'Mjere suzbijanja španjolskih puževa', a pobjeda im je donijela i kvalifikaciju na međunarodno natjecanje. Osim što se izbavljaju, pripremajući projekte, kažu puno i nauče.

Odabir ekonomske gimnazije u školi duge tradicije bio je idealan za ove djevojke jer, kažu, ujedinjuje ekonomska znanja i gimnazijske predmete. Subotom mogu birati dopunsku ili pak dodatnu nastavu, od jeseni i kineski jezik. U travnju, kada njihova škola slavi 95. rođendan, Lucija i Ema odlaze na međunarodno natjecanje u Njemačkoj. Svake godine imamo sve više i više učenika, sve više zadovoljnih roditelja, zadovoljne profesore, po tome što djecu nastojimo učiti radu, disciplini, inovativnosti i maštovitosti. Svaki rad i svaki sat, u stvari, je nešto drugačiji. Ovdje su uvijek dobrodošli i oni to osjećaju. Mogu reći da imamo sretne učenike,  otkriva ravnateljica Vinković-Kukolić.

A kako li će tek sretni biti kad na proljeće procvjeta njihov Mirisni vrt te opuštajući rad s biljkama budući ekonomisti i trgovci pretvore u unosan prirodni proizvod.